Блог

Справете се с пролетните алергии

Справете се с пролетните алергии

Алергиите са едно от най-разпространените заболявания днес, при това никой не е застрахован. От тях страдат мъже и жени, занимаващи се с умствен и физически труд, стари и възрастни хора, деца и дори бебета. Алергията е повишена чувствителност на организма към определени вещества (които се наричат алергени), която се проявява под формата на различни реакции при контакт с тези вещества. Първото, което трябва да се предприеме в такъв случай, е да се изключат високоалергенните продукти от менюто, и да се набляга на тези с ниска или нулева степен на алергенност.

 

 

 

#Кисело мляко

 

 

 

Знаете ли, че киселото мляко дължи удивителните си здравословни качества не само на пробиотичното и бактериално съдържание, но и на антиалергичното въздействие, което оказва върху организма. Но преди да посегнете към богатите на пробиотици продукти като кисело мляко, кефир или ферментирали зеленчуци (например зеле), е добре преди това да знаете, че някои протеини в млякото и млечните продукти, както и природните хистамини, присъстващи във ферментиралите храни, могат да предизвикат обратния ефект, т.е. да увеличат алергичните реакции и симптоми при някои хора. Затова бъдете нащрек и внимавайте. Консултацията с лекар-специалист също е препоръчителна.

 

 

 

#Ябълки

 

 

 

Те са богати на кверцетин – биофлавоноид, който се съдържа и в лука, чесъна, зелето, горските плодове, карфиола. Кверцетинът е вещество, което се бори с алергичните реакции в организма. Нещо повече, друго проучване наскоро установило, че при бременни жени, които ядат ябълки и риба по време на бременността си, рискът от развитие на астма и др. алергии при децата им е значително по-нисък.

 

 

 

#Ягоди

 

 

 

Вискотата концентрация на витамин С в ягодите е средство не само за подобряване на имунната защита на организма, но и враг на хистамина – невротрансмитер, който причинява алергични реакции като хрема, сърбеж в очите, кихане и др. Скорошно проучване установило, че витамин С намалява нивата на хистамин от 38%, докато други изследвания са показали, че дефицитът на витамин С може да доведе до увеличаване нивата на хистамин в кръвта. Така че, мили дами, не пренебрегвайте ягодите. Хапвайте от тях, но разбира се, с мярка.

 

 

 

#Куркума

 

 

 

Индийската подправка е известна със своите противовъзпалителни свойства. Изследвания са установили още, че куркуминът – активната съставка в куркумата, може да блокира освобождаването на хистамин (вещество, предизвикващо алергични реакции), и така да предотврати появата на алергични симптоми. Така че добавяйте по малко куркума към сутрешния си шейк, супата или млечната следобедна напитка, и ще забравите що е то алергия.

 

 

 

 

#Тиквени семена

 

 

 

Тиквените семки са заредени с много магнезий (само ¼ чаша тиквени семки осигурява половината от дневната потребност на организма) – минерал, който отпуска мускулите и подпомага работата на белия дроб. Проучванията при животни показват, че недостигът на магнезий може да повиши нивата на хистамин – вещество, провокиращо алергични реакции. Други подукти, богати на магнезий, са бадемите, слънчогледовите семки, овесените ядки, броколите, листните зеленчуци и тъмният шоколад.

 

 

 

 

#Сьомга

 

 

 

 

Редовната консумация на сьомга (не повече от един път в седмицата) е един от най-добрите начини за увеличаване приема на омега-3 мастни киселини – те играят важна роля при борбата с алергичните реакции в организма. Немско проучване, публикувано в „European Journal”, установило, че високото съдържание на омега-3 мастни киселини в червените кръвни клетки или в диетата се свързва с по-малкия риск от развтие на сенна хрема. Друго проучване установило, че децата от гръцкия остров Крит, които ядат сравнително по-често и по-голямо количество средиземноморска храна (с високо съдържание на риба!) са по-малко предразположени към развитие на алергии и астматични симптоми. Установено е също така, че редовната консумация на омега-3 мастни киселини благоприятства и укрепва състоянието на сърцето, увеличава градусите на настроението и подобрява паметта.

 

 

 

 

#Повече свежи храни, по-малко преработени

 

 

 

 

Със сигурност знаете, че консумацията на пресни и свежи храни е за предпочитане пред тази на преработените или бързи храни. Последните са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини – про-възпалителни мазнини, чието прекалено количество в организма може да предизвика известни алергични реакции. Ето защо специалистите препоръчват да ги избягваме. За сметка на това е добре да наблегнем на пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, които са богати на антиоксиданти – това респ. означава по-малко рафинирани въглехидрати и захари. Известно е, че последните могат да повишат нивата на т.нар. цитокини – причинители на възпалителните процеси и алергични реакции в организма.

 

 

 

 

Свързани статии: 

 

 

Възход на сезонните алергии през пролет 2014!

 

Пет билкови лекарства за кожни алергии

 

Средства за лечение и профилактика на симптоми на пролетна алергия

 

 

Източник: ladyzone.bg

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Предпазете очите си от компютъра

Предпазете очите си от компютъра

Следваща статия
Алергични ли сте към вино?

Алергични ли сте към вино?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар