Блог

Пневмонии препълниха болниците

Пневмонии препълниха болниците

Пациенти с пневмонии напълниха болниците. Най-много са пациентите в София, Пловдив, Плевен, Монтана, Видин и Стара Загора, коментираха от Районната здравна инспекция в столицата. Заболяването е от типа вирусна пневмония и е в резултат на нелекуван навреме грип или остра вирусна инфекция. Броят на болните се увеличава постоянно заради продължителното отсъствие на джипитата по време на коледните почивни дни, поясниха от там. Повечето от пациентите са настанени в болниците след потърсена помощ в спешните приемни кабинети на лечебните заведения или са закарани там с линейки.
 

 

Ако лечението на грипа и острите респираторни заболявания започне навреме и адекватно, заболяването преминава за около седмица и не оставя отражения в организма.
 

 

Особено опасен е вирусът на инфлуенцата, както и рино- и аденовирусите на грипоподобните болести за децата. При всеки пети малчуган се стига до усложнения, като най-често става дума именно за пневмонии, бронхолити или бронхити, обясниха от Инфекциозната болница в София.
 

 

По думите на завеждащия детското отделение там д-р Атанас Мангъров независимо от увеличаващия се брой на болните от грип епидемия няма да бъде обявена преди Нова година.
 

 

От районните здравни инспекции се надяват, че заразата ще се ограничи с излизането на учениците във ваканция. Според тях за епидемия ще може да се говори не по-рано от 20 януари, малко след като децата и тийнейджърите тръгнат пак на училище.
От пневмония у нас всяка година умират около 2000 души. От грипа да се пазят най-вече бременните и по-пълничките, които са по-податливи на лесно заразяване, посъветва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

 

 

Свързани статии:

Не бързайте с хапчетата за температура, тя е естествен механизъм за справяне с инфекциите

Дъхавата мащерка –лек срещу болести на стомаха и белия дроб

Причини за болки в белия дроб

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лечебните свойства на райските ябълки

Лечебните свойства на райските ябълки

Следваща статия
Топ 5 на най-полезните билки за стомах

Топ 5 на най-полезните билки за стомах

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар