Блог

Лечебните свойства на райските ябълки

Лечебните свойства на райските ябълки

Лошото ноемврийско време, освен, че събира малки и големи пред топлото домашно огнище, ражда и един от най-вкусните и полезни плодове – райската ябълка. Гърците напълно заслужено са я нарекли „diospyros”, което в превод означава „божествен плод”. Макар и с размерите на свито женско юмруче, той е истински витаминозен (пред)коледен подарък за организма, за който не е нужно да пишете писмо до белобрадия старец и можете да си осигурите съвсем сами.

 

 

Пътят на оранжевото бижу започва от Япония и Китай и стига до Америка и Средиземно море през 18 век, като първото му гостуване в България датира от 1935г.
 

 

 

Заради високото съдържание на танин, европейците дълго време наивно са смятали, че райската ябълкае напълно неприложима за консумация от човека. Заблудата била разсеяна от раз в момента, в който са й дали шанс на трапезата си, вкусвайки я в нейното напълно узряло състояние, което изисква време „до първия мраз”, по съвет на индианците.

 

 

 

Екзотичното растение произлиза от семейство Абаносови. Може да се срещне на едностволни или многостволни дървета, достигащи на височина до 15 метра с кръгли, ъгловати или жълъдоподобни по форма плодове с променящ се цвят – от светлооранжево в началото до тъмнооражнево, а понякога дори в червено.

 

 

 

Тези изменения съпътстват узряването на плода и подсказват, че е готов за хапване. В случай, че бледите нюанси ви възпрат, когато решите да опитате от необикновената ябълка и се насочите към търговската мрежа – повод за притеснения няма. Оставена на слънчево и светло място, тя придобива наситения цвят постепенно и ако проявите достатъчно търпение, съвсем скоро ще можете да се насладите на един изключително сладък дар от боговете.

 

 

Райската ябълка запазва всички полезни вещества и при минус 20 градуса

 

 

 

Все пак като най-добър се посочва онзи плод, който е узрял на самото дърво, извличайки до последно благинки от природата. И нека екзотиката на растението не ви лъже – райската ябълка вирее без проблем на наша територия, в частност Черноморието и Южна България – Пловдив, Хасково, Сопот, Сливен, а в Ивайловград я наричат още „медовина”. Отглеждането и е лишено от каквато и да било претенциозност, устойчива на ниски температури до минус 20 градуса, тя успешно съхранява богатия си набор от микронутриенти за нас.

 

 

 

Популярни са пет вида райски ябълки – Fugy, който се характеризира със сладки и по-хрупкави плодове със средни по големина размери, Suraga – представители на значително по-големи ябълки с плътна вътрешност, Giant Fuyu – сорт с продълговати и едри плодове, които добиват внушителни тъмночервени багри при пълна зрялост, Jiro – най-популярният, може би, сорт с добро качество, Costata – плодовете от него се отличават с тръпчивост при вкусване даже и когато са готови за консумация, оцветени са в жълто и имат форма, която напомня на конус.

 

 

 

Райските ябълки са богати на бета каротин

 

 

 

Райската ябълка е есенен коктейл от вкусове, екзотика и полезни съставки в зашеметяващи дози като витамините – C, B1, B2, P, PP, витамин F и глутаминова киселина. Високо е също така и съдържанието на захари – около 13% до 19% фруктоза и глюкоза, багрила и пектинови вещества. Пектинът отговаря за поддържането на храносмилателната система в добра форма.

 

 

 

В здравословен аспект за божествеността на малкото бижу свидетелстват многобройните му приложения в леченията на едни от най-често срещаните диагнози. Оранжевият цвят на райската ябълка, дължащ се на високите стойности в нея на бета каротин, ни кара веднага да си направим асоциация с морковите, които, както е добре известно, са предписвани за третирането на безброй много неразположения. Голям част от лековитите качества притежава и тя.

 

 

 

Райската ябълка е коктейл от витамини, пектин и минерали

 

 

 

В далечното минало хората са я разглеждали като цяр против скорбута заради високото в нея съдържание на витамин C. Витаминът, комбиниран с бета каротин, ви гарантира имунна система, която не подлежи на никакви колебания от смяната на сезона и температурите.
 

 

 

За проблеми със сърцето и анемичност, вниманието ни е привлечено от магнезия, който е един от съставляващите райската ябълка минерали и предпазва организма от образуване на камъни. Високата концентрация на витамин PP се явява пръв противник на умората и депресивните състояния и едновременно с това спомага за гладка, безпроблемна кожа и здрава коса.

 

 

 

Райската ябълка помага при заболявания на щитовидната жлеза

 

 

 

Плодовете на райската ябълка влияят отлично върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Плодът е отлично средство за профилактика и на атеросклероза.

 

 

 

В днешно време медицината прилага в практиката райската ябълка при проблеми с функцията на гастроинтестиналния тракт, при анемия и за укрепване на съпротивителните сили за ред оплаквания – настинка, грип и други. Сокът от райска ябълка или отварата от плода се използват в народната медицина като отхрачващо средство. Смята се, че консумацията на райски ябълки подпомага възстановавянето на организма след заболявания, повишава имунитета и тонуса. Към длъжностната характеристика на плода може да добавим и умението му да се справя като отличен антиоксидант.

 

 

 

Райската ябълка е отличен антиоксидант

 

 

 

Това се дължи на многото витамини в него и ликопенът, макар и в ограничени количества. Печели за отрицателно кратко време битката с есенната меланхолия през мрачните дни и понижава вредното влияние на свободните радикали. При заболяване на сърдечно-съдовата система, а също и при високо кръвно налягане, благодарение на естествената растителна захар, райската ябълка е отличен помощник. Няколко плода на ден са средство, което изпреварва с преимущества хапчетата за високо кръвно налягане. Има пикочогонно действие.

 

 

 

Последно, но не на последно място предназначение на екзотичния дар – той е един безкраен танц за сетивата, задоволяващ дори най-претенциозния вкус. Обелена, нарязана и оставена за около пет минутки в гореща вода с последвало прецеждане и пасиране, райската ябълка се превръща в един чудесен крем-сироп, който с удоволствие да консумирате дълго време и който ще укрепи вашето общо здравословно и емоционално състояние.

 

 

 

Райските ябълки свалят кръвното, помагат при анемия и грип, гонят меланхолията

 

 

 

Важно е бутилките, в които ще съхранявате сместа да бъдат от тъмно стъкло, по ваше желание бихте могли да ги стерилизирате за около 15 минути на водна баня, но самото приготвяне на плода изключва всякаква обработка като варене и печене, защото съдържащите се в нея ценни съставки са неустойчиви при топлинна манипулация.

 

 

 

От райска ябълка могат да се приготвят несравними сурови плодови десерти, торти, плодови и плодово-зеленчукови салати, смутита, сурово сладко и изобщо всякакви вкусотийки, каквито въображението ви може да сътвори. Неслучайно плодът е предпочитан от привържениците на здравословното хранене и в частност на суровоядството.

 

 

Свързани статии:

Как да се избегне махмурлукът

5 лечебни свойства на ябълковия сок

 

Автор: agronovinite.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Гал Сасон предрича 2015-а да е добра за хората, които се грижат за здравето ни

Гал Сасон предрича 2015-а да е добра за хората, които се грижат за здравето ни

Следваща статия
Пневмонии препълниха болниците

Пневмонии препълниха болниците

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар