Блог

Не бързайте с хапчетата за температура, тя е естествен механизъм за справяне с инфекциите

Не бързайте с хапчетата за температура, тя е естествен механизъм за справяне с инфекциите

Основните притеснения на родителите още в началото на септември са свързани с нашествието на вируси след първата вълна на застудяване.
 

 

Лятото с типичните стомашно-чревни инфекции току-що е отминало. Собствените защитни сили на детския организъм са леко изчерпани, особено ако малкото е боледувало от летен грип с повръщане и разстройство.
 

 

А през септември с тръгването на училище и с началото на есенно-зимния период, децата се сблъскват и с вирусите, които ги заплашват с хрема, бронхит или дори пневмония.
 

 

Есента е точният момент за имунопрофилактика, особено ако детето е болнаво. "Ако родителите са пропуснали да закалят децата си през лятото, ги съветвам да подобрят храненето и им предлагам хомеопатични и билкови препарати за стимулиране на имунитета", обяснява д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат от София.
При среща с първите вирусни инфекции хомеопатът препоръчва своя изпитана схема за действие с помощта на шуслерови соли и немска хомеопатична комбинация. "Още при първите симптоми на настинка (зачервено гърло, втрисане или главоболие) започнете лечение с шуслерова сол №3 ферум фосфорикум и с инфлуцид. Сол №3 се дава през половин час по една таблетка в продължение на няколко часа до подобряване. 
 

 

Инфлуцид се дава на всеки 1-2 часа по 1 таблетка. Реакцията на организма подсказва какво да се направи по-нататък. Ако температурата е до 38, дори 39 градуса, няма нужда да се бърза с даване на лекарства за свалянето й! Ако детето ще пие нещо, нека това да са шуслерови соли, клеева тинктура, чай от липа или малини", съветва д-р Везенков. В 90% причината за болестта е вирусна инфекция Няма антибиотик, който да действа на вирусите, затова е безсмислено да се изписва такова лекарство в първите дни на инфекцията. 
 

 

"Инфлуцид и сол №3 могат да овладеят почти всяка вирусна инфекция в първите три дни. Те са средство за първи избор, за да пресечете развитието на болестта. Ако състоянието се влошава и температурата се повиши още, се добавя и сол №4 калиум хлоратум - за прогресиращо остро възпаление. Обикновено оплакванията отминават - допълва специалистът. - Родителите вече знаят, че трябва да се внимава с приема на антибиотици, но често пропускат, че антипиретиците (препаратите за понижаване на температурата) са не по-малко опасни, коментира специалистът. 
 

 

Температурата е естествен механизъм за справяне с инфекцията. А ако даваме антипиретици безразборно, те потискат оздравителните сили на организма."

 

Защо някои деца са с по-слаб имунитет?
 

 

"На първо място, вина имат гените, които детето наследява. Върху това не можем да влияем, но можем да внимаваме за това как го отглеждаме. Не е най-важното да осигурим храна и битови условия. Децата са жадни за вниманието на родителите си! За съжаление, съвременният свят е доста забързан, родителите са толкова ангажирани с работа, че често се опитват да се "откупят" пред малките със скъп подарък - таблет, нова играчка. А децата всъщност имат нужда да поговорят или поиграят половин час с мама или татко. Това е всичко, но е особено важно за психологическия комфорт и здравето на детето", съветва д-р Везенков.
 

 

В практиката си той се сблъсква със случаи, в които психическият стрес (например от тръгването на училище) се проявява във физически симптоми. Един от малките му пациенти бил доведен от майка си с тикова невроза - често премигване. Водила го на офталмолог, но там не открили проблем или заболяване. Педиатърът преценил, че тиковете вероятно са от стрес.
 

 

Децата невинаги могат да формулират какво ги притеснява, а и родителите не полагат достатъчно усилия да ги предразположат и разпитат.
 

 

"Често водят деца с коремни болки или упорито главоболие в кабинета ми. Повеждам с тях неформален разговор за училище. Питам детето дали учителката е строга, дали е намерило приятелчета в класа, дали не е било свидетел на сцени на агресия. В повечето случаи отговорите изненадват родителите - чуват неща, които не са и подозирали”, разказва д-р Везенков.
 

 

При момче с тикове той назначил терапия с шуслерови соли - №5 калиум фосфорикум и №7 магнезиум фосфорикум (соли, подходящи за нервната система). След един месец малкият ученик се успокоил. Солите могат да се приемат дълго време и са подходящи за всички възрасти, нямат странични ефекти.
 

 

Пoдобни проблеми се пpоявяват най-често, когато децата за първи път тръгват на детска градина или на училище. Доскоро са си играли свободно, а сега изведнъж им налагат някои ограничения, нови правила за дисциплина и това ги притеснява.

 

Шуслерови соли №5 и №7 хомеопатът препоръчва също като комбинация, която помага за по-добрата концентрация по време на учебния процес и за намаляване на стреса. Смята, че тя действа добре и при хиперактивни деца.
 

 

Напоследък при педиатъра идват и доста ученици с проблеми като плоскостъпие (поради слабост на съединителната тъкан) и с болки на растежа. Какви са причините? Освен вродената слабост на съединителната тъкан, което е генетично обособено, днешните деца не са достатъчно физически активни. Дори през лятото те стоят пред телевизора или в интернет, вместо да тичат на площадката навън. Когато започне учебната година, се появяват и оплакванията от болки в стъпалата, глезените или коленете. За тези случаи д-р Везенков отново използва изпитана в практиката си комбинация от шуслерови соли за подобряване на съединителната тъкан - това са сол №1 калциум флуоратум, №2 калциум фосфорикум и №11 силицея.
 

 

"От гледна точка на хомеопатията всяко лечение иска време - затова винаги препоръчвам лечебните курсове да продължат около 40 дни", съветва д-р Везенков.

 

Слабият имунитет при децата е най-характерен за възрастта между 1 и 4 години, след петата година той по правило се стабилизира. Понякога обаче проблемният период продължава по-дълго, обяснява специалистът.
 

 

Как да облекчим болния, ако “гори”
 

"Това състояние изисква повишен прием на вода или други течности (прясно изцедени сокове, билков чай). Наблюдавайте детето - тялото и поведението му ще ви подскажат какво му е нужно. Ако му е студено - трепери и трака със зъби, завийте го и го затоплете. Много добре действат топлата напитка и затоплянето на краката във ваничка с топла вода.
 

 

Ако детето пари, то съответно трябва да се охлади със студени компреси. Вместо да бързате да давате антипиретик за понижаване на температурата, започнете със сол №3 и инфлуцид (редувайте ги на всеки час). Наблюдавайте как протича инфекцията, какви са симптомите, как се променя температурата в рамките на деня. Всичко това е важно, за да се ориентира лекарят за терапията, която да избере", съветва д-р Везенков.
Страхът от високата температура е пресилен и необоснован. За хипертермия се говори при температура от 40-41 градуса. Обикновено родителите се страхуват детето да не получи фебрилен гърч. Тук е важно да се знае, че фебрилен гърч може да се случи само във възрастта от 0 до 5 г., и то ако в семейството има анамнеза за гърчове или епилепсия. За принципно здрави деца няма опасност.

 

Свързани статии:

Ученички с бронхит и пневмония заради строги диети

Пчелният прашец унищожава летните вируси

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://siklusair.com/
Предишна статия
Как да се радваме на здрави и красиви нокти

Как да се радваме на здрави и красиви нокти

Следваща статия
Прочисте организма със студено пресовано рициново масло

Прочисте организма със студено пресовано рициново масло

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар