Блог

Топ 5 на най-полезните билки за стомах

Топ 5 на най-полезните билки за стомах

При стомашни неразположения и болки в корема, има билки и подправки, които ще ви помогнат безотказно.

 

 

Ментата е една от най-полезните билки за стомах. Тя съдържа етерични масла с главна съставна част ментол, който е причината за ароматните и освежаващи свойства на билката. От мента може да си направите чай или пък да използвате ментово масло, което също помага срещу гадене, болки в стомаха, газове. Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища и възвръща апетита. Тя е и подходяща билка за лечение при жлъчни заболявания, хроничен панкреатит, разстройство.

 

 

Лайкатата е друга сред най-полезните билки за стомах. Етеричното масло на растението има противовъзпалително и омекчително действие при заболявания на храносмилателния път – колики в стомаха и червата, гастрити, колити и метеоризъм, стоматит, гингивит, и при възпалителни процеси на дихателните пътища.

 

 

Лавандулата също спада към най-полезните билки за стомах. В народната медицина чай направен от лавандулови цветове помага при киселини, успокоява стомаха при диария и подпомага храносмилането.

 

 

Джинджифилът е друга от полезните билки за стомах. В китайската медицина той се използва за лечението на различни стомашни проблеми. В западните култури се използва за облекчаване симптомите на гадене и повръщане при бременност. Научно проучване разкива, че джиндифилът редуцира риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата.

 

 

Копърът е също една от най-полезните билки за стомах. Той съдържа важните за подобряване на имунитета цинк и йод, необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, незаменимите за укрепване на костите и зъбите калций и флуор. Използва се при лоша перисталтика и газове. Успокоява спазмите на гладката мускулатура на органите в коремната кухина. Действа добре при деца с ленив стомах, запек и задръжка на газове. Препоръчва се и при диария.

 

 

Към полезните билки за стомах спадат още глухарче, мащерка, кардамон, розмарин и кориандър.

 

 

Свързани статии:

Кои билки при киселини решават проблема

Джинджифил или ракия при нервен стомах? (рецепти)

Подобрете работата на стомаха и червата с отвара от смокини

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пневмонии препълниха болниците

Пневмонии препълниха болниците

Следваща статия
Ламинатът е вреден за бебетата

Ламинатът е вреден за бебетата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар