Блог

Дъхавата мащерка –лек срещу болести на стомаха и белия дроб

Дъхавата мащерка –лек срещу болести на стомаха и белия дроб

В планината или на село в градинката, дъхавата и лечебна мащерка ни пленява цял живот с прекрасния си аромат и здравословни качества. Тя се бере докато е разцъфтяла и се суши, а после от нея се приготвят много лечебни смеси, чай, отвари и маслен извлек.
В нашата народна медицина чай от мащерка се прилага при заболявания и възпаления на дихателните пътища и белия дроб. При заболявания на дихателните пътища, много силно затлачване на бронхите и бронхиална астма, та даже и при магарешка кашлица комбинацията от равни количества мащерка и остролист жиловлек е старо изпитано средство.

 

В чаша студена вода се слагат парченце лимон и една чаена лъжичка смес от билките и се оставя половин минута да се изкисва. След това се вари, прецежда и се пие много горещ, на глътки. Четири-пет пъти на ден се приготвя от този чай, който е добре е да е пресен. Той може да се пие и при опасност от развитие на пневмония.

 

Билката мащерка се използва много успешно и при стомашни и менструални спазми, както и при спазми в корема. Пие се два пъти дневно чай, който се приготвя като препълнена чаена лъжичка мащерка се попарва с 1/4 литър току-що завряла вода и се оставя малко да изкисва.

 

Маслен извлек от мащерка пък се прилага при парализа, апоплектични удари, мултиплена склероза, мускулна атрофия, ревматизъм и навяхвания. Цветовете на билката се пълнят в стъклен буркан и се заливат с олио или зехтин. Бурканът се оставя да престои 10 дни и после с това масло се мажете.

 

Тинктурата от мащерка пък служи за разтривка с цел укрепване на ставите и помага на болните от мултиплена склероза. Набраните на обедно слънце съцветия се сипват без да се тъпчат в бутилка до гърлото. Отгоре се заливат се с 40%-тов спирт или ракия се оставят 14 дни на слънце.

 

Чай или баня с мащерка помага много при нарвни, чувствителни и неспокойни хора. При деца може да направите възглавничка, в която да сложите от билката и детето да спи върху нея.

 

Свързани статии:

Мащерката – полезна за здравето, но е и козметична съставка

Медът от мащерка: деликатес и лек

Кои са 18-те най-често използвани билки в кухнята?

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Най-големи ползи и странични ефекти от употреба на семена от кориандър

Най-големи ползи и странични ефекти от употреба на семена от кориандър

Следваща статия

Изследват безплатно 1000 за риск децата им да са с тежка анемия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар