Блог

Петте храни, които ни подмладяват

Петте храни, които ни подмладяват

Какво ли не са готови да сложат на трапезата си и жени, и мъже, за да изглеждат свежи и примерно с 10 години по-млади. Защото външната красота и младеенето осигуряват самочувствие и позитивно настроение. Невинаги обаче те са свързани с добро състояние на вътрешната среда на организма, каза пред „Труд“д-р Митко Ригов. Специалистът по хранене и диететика е началник на „Болнично хранене“ в столичната университетска Александровска болница.

 

Според диетолога храните, които биха ни помогнали да се чувстваме жизнени и красиви, а тялото ни да работи на високи енергийни нива, са съдържащите пълноценни белтъчини, добри мазнини, полизахариди, витамини, микроелементи и немаловажните антиоксиданти, предпазващи ни от външните въздействия.

 

А ето и петте храни, посочени за читателите на „Труд“ от д-р Ригов, които имат благоприятно въздействие върху тялото ни и задържат младостта:

 

1. Киселото мляко.

Дава ни лесноусвоими белтъчини, такава е и млечната захар в него. Съдържа добри бактерии - т. нар. пробиотици, които имат пряко отношение към имунитета и функцията на стомашно-чревния тракт. А ако той работи добре, това е предпоставка за хубаво изглеждащо тяло. Киселото мляко е също източник на т. нар. оротова киселина или витамин В13. Това е важен нутриент, подпомагащ всички процеси в тялото ни. Защитава ни от външни въздействия, участва в синтезата на ДНК, в кръвотворенето и в образуването на собствени белтъци в организма ни.

 

2. Рибата и морските храни.

В тях се наблюдава добро съотношение на пълноценен белтък с полиненаситени омега-3 мастни киселини. Ако ги консумираме, набавяме си също цинк, фосфор, желязо, калций и важна група микро- и макроелементи. Всички те протектират съдовете, от което зависи в какво състояние ще е организмът ни. Само ако съдовете са здрави, се осигурява добра циркулация на кръв, тя достига всички органи и системи, включително и до кожата, тъй като така им се доставя необходимият кислород, нужен за всички жизнени процеси.

 

Не на последно място, цинкът в морските дарове е залог на мъжката сила. А когато половата система функционира отлично, това значи и добро общо здраве.

 

3. Зеленчуците.

В първата подгрупа са зелените зеленчуци като спанак, броколи, салати, магданоз и подправките. Съдържат много антиоксиданти, които пазят тялото от атакуващите го свободни радикали. А те са сред основните причинители на по-бързото стареене. Богати са на микро- и маркоелементи, органични киселини, целулоза, витамин С.

 

Във втората подгрупа са червените зеленчуци като моркови, чушки, домати, които ни осигуряват каротин, витамин С и още антиоксиданти с пряко отношение пак към общото здраве (както и към добрата мъжка полова функция). Д-р Ригов съветва да си приготвяме фрешове от зеленчуци, защото имат стимулиращ ефект, подпомагат кръвотворенето, което е в основата на жизнеността и младостта. А когато има енергия, всички органи работят добре.

 

4. Плодовете.

На пазара се предлага огромно разнообразие, а в момента се продават най-вече цитрусовите, които са богати на витамин С. Но е добре също да консумирате ягоди, малини, черна и червена боровинка, особено черната, която е с високо съдържание на антиоксиданти, посочи д-р Ригов. Той допълни, че ябълката има протектиращо действие върху съдовете. А като цяло плодовете съдържат баластни вещества, които гарантират добра функция на стомашно-чревния тракт.

 

5. Растителните масла, ядките, семената и какаото.

Имат пряк положителен ефект върху процесите на стареене. Източник са на моно- и полиненаситени мастни киселини, на витамин Е и А, на полезния селен (той се открива в бразилския орех).

 

Петте храни, които ни състаряват

 

1. Захарта и бялото брашно.

Те са носители на празни калории, т.е. дават празна енергия. А на всичкото отгоре, когато се използват от тялото, изискват включването на други много микро- и макронутриенти, обясни д-р Ригов. Имат неблагоприятно отношение върху въглехидратния толеранс и повишават инсулиновата резистентност, която е в основата на много здравословни проблеми.

 

2. Мазните храни.

Храните, които са с високо съдържание на наситени животински мазнини и холестерол като всички високомаслени млечни продукти и нетрайни колбаси. Те потенциират атеросклеротичните изменения на съдовете в тялото ни и по този начин се отключват много заболявания.

 

3. Над 3 кафета дневно.

Прекомерната му употреба води до дехидратиране на кожата, до нарушаване на калциевия баланс и неблагоприятна сърдечносъдова функция.

 

4. Снакс, чипс, джанк фууд и сол.

Пържените и фритюрните храни съдържат окислени мазнини, „носят“ ни неблагоприятно въздействие върху обменните процеси и върху сърдечносъдовата система.

 

5. Злоупотреба с алкохол.

Не прекалявайте с алкохола, но и не бъдете заклет трезвеник. Доказано е, че умереното пиене е много по-добро за сърцето, отколкото ако въобще не близвате. Мащабни световни проучвания са доказали, че ако мъжете консумират 10 чаши вино или бира седмично, а жените - 5, при тях процентът на застигнатите от страшното и смъртоносно заболяване аневризма (б.р. - опасно разширение) на аортата е много по-малък в сравнение с тези, които не консумират алкохол.

 

Свързани статии:

Ползвайте шарлан против рак и за подмладяване

5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване

Чаша черен чай на ден подмладява и снема стреса

10 храни за здраве и дълголетие през зимния сезон

Кълновете – "живата" храна, която лекува и ни прави по-млади

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 тъкани на тялото, които могат да бъдат регенерирани чрез храна

5 тъкани на тялото, които могат да бъдат регенерирани чрез храна

Следваща статия
Внимание, бивши и настоящи пушачи: тези 6 храни може да изчистят никотина от телата ви

Внимание, бивши и настоящи пушачи: тези 6 храни може да изчистят никотина от телата ви

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар