Какво е брашното? Очевидно, но нека преговорим. То е дребнозърнест хранителен продукт, направен от смилането на зърна от житни, бобови и други култури. Брашното може да се произведе от различни сортове зърнени култури: пшеница, ръж, овес, кестени, просо, царевица, ориз, нахут и др. Брашно се прави и от незърнени култури - соя, картофи, елда, тапиока и други.
Нека разгледаме някои отбрани брашна и да разберем с какво те са полезни за здравето.
Бадемово брашно
Бадемовото брашно се произвежда (или поне би трябвало) от обезмаслени бадемови ядки. Бадемовото брашно в голяма степен притежава ценните свойства на бадемовите ядки.
Бадемите са известни със свойствата си на антиоксидант. Те са изключително богати на витамин Е (в 100 g се съдържат 229% от препоръчителната дневна доза). Той играе важна роля за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак, както и за забавяне на процеса на стареене. Високите стойности на фосфор и магнезий в бадемите спомагат за заздравяване на костите. Освен това те са богати на ненаситени мазнини.
Голямото количество на витамин Е предпазва клетките от стареене, защитава от рак, улеснява правилното функциониране на нервната система и хипофизата (главнокомандващ на жлезите с вътрешна секреция). И подобрява плодовитостта, като участва в образуването на сперматозоидите и яйцеклетките. Витамините от група В също са добре представени. В1 катализира превръщането на глюкозата в енергия във всяка клетка и е основен фактор за добрата работа на нервната система. В2 съдейства за растежа на организма, за доброто функциониране на кожата и ретината. В6 регулира метаболизма в нервната тъкан, черния дроб и кожата. Фолиевата киселина също е от ценните съставки, наред с другото пази плода в утробата от малформации. А в комбинация с В12 помага за образуване на червени кръвни телца.
Бадемовото брашно може да се използва като добавка към салати, панировки и сосове. Подходящо е за приготвяне на специални хлябове, кексове, курабийки и упечива.
Овесено брашно
Овесът e отдавна навлязъл в менюто на западноевропееца във вид на любимата му овесена каша. Тази закуска си проби път и у нас като диетична и полезна храна. Тя е перфектният начин за започване на деня, особено ако се опитвате да предотвратите или лекувате сърдечносъдови заболявания или диабет.
Овесът, овесеното брашно, овесените трици и овесените ядки съдържат специфичен вид влакна, известни като бетаглюкани. Благоприятният им ефект върху нивото на холестерола е доказан. Хората с висок холестерол се нуждаят само от 3 грама разтворими фибри дневно, чрез което е възможно общият холестерол да бъде намален с до 23.8%.
Освен това антиоксидантни съединения в овеса помагат за предотвратяваното на уврежданията от свободните радикали. Това намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
Овесът е богат източник на магнезий - минерал, който играе роля при образуването на повече от 300 ензима, включително такива, свързани с абсорбирането на глюкозата и секрецията на инсулин.
По-малко известно е обаче, че овесът е една от най-добрите билки за подпомагане на нервната система при стрес. Особено подходящ е при нервна преумора и изтощение, свързани с депресия.
Овесеното брашно може да се използва за направата на чай. Чай се приготвя, като 1 супена лъжица овес, овесено брашно или овесени ядки се варят продължително в две чаши вода. Още по-добре е да се залеят с водата вечерта и на следната сутрин да се варят.
Овесеното брашно влиза и в състава на „Специална напитка, която се препоръчва при продължително боледуване - напитка за изтощени след продължително боледуване хора се приготвя, като чаша овес, овесенобрашно или овесени ядки се заливат с пет чаши вода, изваряват се до гъстотата на течен кисел, прецежда се, към отварата се прибавя равно количество мляко и отново се възварява. Тогава се прибавят 4 чаени лъжички мед и пак се възварява. Употребява се затоплена на два-три пъти за един ден.
Брашно от мента
Ментата е богат източник на манган, витамин С и А, последният от които е концентриран на каротеноиди, включващи и бета каротин. И витамин С, и бета-каротинът играят роля в намаляването на риска от рак. Освен това ментата е добър източник на диетични фибри, фолат, желязо, магнезий и калций.
Ментата помага срещу гадене, болки в стомаха, газове в червата. Ментата успокоява спазмите в храносмилателните пътища, възвръща апетита. Важно е да се приема в малки дози в чай например. Има и противовъзпалително и жлъчегонно въздействие. Ментата е подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, разстройство.
Ментата се използва и при лечение на горните дихателните пътища при бронхити. Действа антисептично и болкоуспокояващо.
Брашното от мента напира приложение в т.нар. „Ментова отвара“. Отварата от ментово брашно се прилага при нервна възбуда, при възпаление на венците и зъбобол. Ефикасни са и гаргарите с мента. Тя помага и за премахването на лошия дъх в устата. В случая накиснете супена лъжица от ментово брашно за 8 дни в червено вино в съотношение 1 към 10. Получената смес използвайте за жабурене или пиене (по две супени лъжици след ядене). При мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение са удачни инхалациите с ментово масло. От мента се правят и компреси при кожни обриви, натъртвания и циреи.
Ментата се използва широко и в кулинарията. Придава аромат на плодови салати, особено с ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи. Много интересна е комбинацията й с шоколад или с алкохолен коктейл. Много хора използват ментата и като средство за прогонване на комари. Поставят се торбички с изсушена мента в гардероби и шкафове. Ментоловото масло също е и екологичен инсектицид срещу оси, мравки и хлебарки.
Брашно от сусам
Сусамовото брашно присъства в редица народни рецепти за лечебни цели. То е с високо протеиново съдържание и притежава идеален аминокиселинен състав. Съдържа ненаситени мастни киселини и е с високо съдържание на калций, което го прави подходящо за консумация от деца и хора с проблеми в костно-ставния апарат. Натуралните антиоксиданти, които се съдържат в него - Sesamol и Sesamolina удължават трайността на крайните продукти, в които се влага.
Сусамовото брашно е подходящо за приготвяне на нетрадиционни хлябове, бисквити и други печива. То може да се използва като добавка към различни салати, за панировка на риба, зеленчуци и други. Съвместимо е с бяло или пълнозърнесто брашно. Подобрява вкусовите качества на храните и нивото на протеините.
Рожково брашно
Рожковото брашно е естествен заместител на какаото. Плодовете на дървото се употребяват от хиляди године ката храна. те са изключително полезни заради високата си енергийна стойност; състав на захар и танини; витамини - А, В1, В2, D; калций, магнезий, желязо, фосфор.
Подходящ при здравословно хранене. Рожковото брашно е естествен подсладител и заместител на какаото. Използва се за приготвянето на напитки и сладкиши.
Тиквено брашно
Тиквеното брашно притежава благотворните свойства на тиквеното семе, от което се прави. Съдържа минералите Желязо, Магнезий, Фосфор, Цинк, Манган и др., които са важни за човешкия организъм. Подходящо е за употреба при проблеми с уринирането и инфекции в отделителната система.
Тиквеното брашно е подходящо за приготвяне на нетрадиционни хлябове, бисквити и други печива. То може да се използва като добавка към различни салати, сирена, сосове, супи, както и за панировка на месо, риба и зеленчуци.
Брашно от лимец
Лимецът е изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор).
Витамин Е играе протективна роля за сърдечно-съдовата система, подпомада функцията на половите жлези, а също така е и сравнително добър антиоксидант - спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали.
Минералите от своя страна също способстват за нормалното физиологично състояние на организма.
Научни изследвания показват, че съдържанието на цинк в лимеца, произведен в България, е с пъти по-голямо от това, произведено в други страни.
Необходими са приблизително 100 г кълнове от лимец, за да задоволят дневните нужди на организма.
Високото съдържание на магнезий прави лимеца изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни крампи и разтягания.
И не на последно място, този вид пшеница се оказва по-поносим за хора, които проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно. Въпреки че съдържа глутен, изследванията показват ниска токсичност при пациенти с цьолиакия. Предстои това да бъде потвърдено с повече изследвания за дълъг период от време.
Народните лечители препоръчват консумирането на лимец при състояния като колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.
Брашно от елда
Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я „гречка“).
Елдата увеличава мускулната сила и издръжливост. Също така е полезна за спортуващите. Съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, PP, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене.
В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис, а също така и эа отслабване.
Брашното от елда има свойствата да стабилизира нивата на кръвната захар, което я прави подходяща не само за хора с диетичен режим, но и за диабетици. Елдата спомага за увеличението на мускулната сила и издръжливостта на спортистите, заради високото съдържание на белтъци в нея. Елдата се препоръчва и като средство за борба с ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза, хипертония, и хипофункция на щитовидната жлеза, както и за подобряване на имунната система и запазване на добро зрение.
Свързани статии:
Кокосово брашно: какво е и как да го използвате най-добре
Брашно от кафе срещу сърдечно-съдови заболявания и рак
7 неподозирани ползи за здравето от ръжения хляб
Източник: Здравница
Коментари