Блог

Три клинични пътеки покриват лекуване с рехабилитация

3 клинични пътеки покриват лекуване с рехабилитация

Пациентите, които имат нужда да се лекуват с рехабилитация имат възможност да го направят по три клинични пътеки - №262, №263 и №265. Те се отнасят до три типа такива процедури - аболявания на централната, нервна система, на периферна нервна система“ и при болести на опорно-двигателния апарат. Това съобщиха от Националната здравната каса.

 

 

 


Приемът на пациенти се осъществява след лечение в болница на заболявания на опорно-двигателния апарат за новооткрито или усложнено основно заболяване, с изразен функционален дефицит поради намален обем на движение на големите стави и наличие на контрактури,  затруднена локомоция, ограничени ДЕЖ ( дейности в ежедневието) и автономност. А също и при развитие на следтравмени усложнения (рефлексна симпатикусова дистрофия и др.),  изразен неврологичен дефицит - изразени парези/парализи в долните крайници,  както и претърпели големии много големи оперативни интервенции на гръбнак, таз и долен крайник и много големи процедури на горен крайник. Както и при болни след алопластика, пострадали с политравма и такива с първични или ятрогенни увреди на периферната нервна система от ортопедично-травматологичен произход, уточняват от здравната касса.

 

 



За целта на пациента трябва да бъде издадено „Направление за хоспитализация/лечение по амбулаторна процедура” - бл.МЗ-НЗОК №7“ от болницата, която го изписва или от общопрактикуващия му лекар - на основание препоръка в епикризата, издадена при изписване на пациента.

 

 



Физикална терапия и рехабилитация на пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат може да бъде извършена в лечебни заведения за рехабилитация по посочените три клинични пътеки и в случаите, при които не е налице достатъчен терапевтичен ефект от провежданата рехабилитация в извънболничната помощ. За целта лекарят специалист по физикална и рехабилитационна медицина,провел рехабилитацията в извънболничната помощ, издава „Направление за хоспитализация/лечение по амбулаторна процедура” - бл.МЗ-НЗОК №7“.

 

 

 

Свързани статии:

 

 

Безплатни прегледи и рехабилитация за сколиоза (гръбначно изкривяване) на 20 март в Пирогов

 

Рехабилитатори в МЦ „Медика Експерт” започват безплатни курсове по лечебна гимнастика за деца с гръбначни изкривявания

 

Плуване срещу гръбначни изкривявания

 

 

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Осем полезни натурални брашна. Кои са те?

Осем полезни натурални брашна. Кои са те?

Следваща статия
Пловдивската болница “Пълмед” вече е  университетска

Пловдивската болница “Пълмед” вече е университетска

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар