Блог

Няколко неща за детоксикиращите чайове

Няколко неща за детоксикиращите чайове

Съчетайте ги с упражнения и диета за по-голям ефект

 

Така наречените чайове за детоксикация са били популярни в продължение на години най-вече сред хората, които често посещават магазини, които предлагат здравословни храни. Тези дни, обаче, това е един голям бизнес, и дори има шепа знаменитости, които се хвалят от ползите им за отслабване в социалните медии. В известен смисъл, детокс чайове са станали течната версия на треньорите, които работят за намаляване на талията, но често резултатите са драматични. Вероятно си задавате въпроси като Дали наистина работят, и безопасни ли са? Преди да вложите трудно спечелените си пари и да започнете да пиете от тях, ето няколко неща, които трябва да знаете.
 

 

За да има някакъв ефект ви трябват и диета, и упражнения.

 

Една марка детокс чай, инстаграмната от Амбър Роуз, съветва чрез сайта си, че за „най-добри резултати“, чаят дава, когато се консумира заедно с обилно количество вода, здравословна и балансирана храна, и 3-5 тренировки седмично. Друга марка, която е била инстанграмната от няколко знаменитости, включително Kортни Кардашиян, Кристина Милан, и Хилари Дъф, гласи, че чаят „… се препоръчва да бъде приеман с контролираща здравословната енергия диета и редовни физически упражнения“ и предлага на сайта си придружаващ план за хранене. Трудно е да се разбере дали резултатите от отслабването се дължат на тези чайове, или просто по-тънката фигура е резултат от прочистващата диета и последователна рутинна тренировка, която вече знаем, може да доведе до загуба на тегло. Във всеки случай, ако само разчитате на чайовете за детоксикация, а същевременно продължавате да не ходите на фитнес, е малко вероятно да свалите килограми.
 

 

Можете да загубите водна маса, а не действителните мазнини.

 

Чайове, които съчетават кофеин с диуретици може да предизвикат загуба на водна маса. Само две чаши вода тежат 500 милилитра, така че пиенето на течности може да ви накара да изглеждате и да се чувствате по-леки, дори ако не сте загубили една унция мазнини в тялото. Такива чайове също могат да предизвикат слабително действие, което помага на тялото ви да отстраните отпадъците от стомашно-чревния тракт, друг резултат, който може да направи стомаха ви плосък и ви позволява да се чувствате по-леки, дори ако продължавате да приемате мазнини. Ако този бърз ефект ви дава тласък и мотивация да започнете да се храните по-здравословно и да спортувате – това са истинските ключове да се чувствате по-добре и да изглеждате страхотно. Само не забравяйте: Ако се върнете към старите навици на хранене, или спрете да пиете чая, можете да си възвърнете теглото толкова бързо, колкото можете и да го свалите.
 

 

Някои детоксикиращи чайове могат да имат нежелани странични ефекти.

 

В допълнение към обикновения чай, детокс чайовете обикновено включват допълнителни билки, които могат да бъдат предназначени за ограничаване на апетита, метаболизма, или повишаване на загуба на тегло и други. Един пример е сената, растение с естествен слабителен ефект. Според специалистите, потенциалните странични ефекти от използването на сена могат да включват коремна болка и дискомфорт, болки, подуване на корема, газове, гадене и диария; прекомерната употреба може да доведе до изчерпване на калий и други електролитни аномалии, които могат да предизвикат мускулни спазми и нарушен сърдечен ритъм. Друга популярна съставка чайовете за намаляване на теглото е гуараната, растение, което често се добавя към енергийните напитки. Нейните нежелани реакции са често свързани с неговото съдържание на кофеин, които могат да включват нервност, безпокойство, дразнене на стомаха, гадене, повръщане, главоболие, възбуда, шум в ушите, и ускорена сърдечна дейност и накъсано дишане. В крайна сметка: внимавайте! Дори и „естествените“ вещества могат да имат потенциални странични ефекти, особено ако те са употребявани, в съчетание с други добавки или лекарства, които да доведат до негативни взаимодействия.
 

 

Могат да попречат на съня ви.

 

Повечето детокс чайове съдържат кофеин, може би защото този стимулант потиска апетита, предизвика храносмилателната система да използва от натрупванията, както и да ви помогне да свалите килограми. A предизвиканата от кофеин повишена енергията може също да доведе до по-дълга и по-трудна тренировка от обикновено. Въпреки това, твърде много кофеин може да бъде рискован, а ако се намеси и недоспиване в крайна сметка може да намали ефекта на чая. Правилото на палеца е, независимо от това откъде идва кофеинът, приемайте го най-малко шест часа преди лягане. И, ако се опитвате да свалите килограми направете така, че а не ви липсва сън.
 

 

Изследването за детоксикиращите чайове е оскъдно.

 

Въпреки много проучвания не е съвсем ясно как работят детоксикиращите чайове, дали работят, как трябва да се използват, колко много може да бъде твърде много, а вероятно и кой не трябва да ги използва. Ако не сте сигурни, или планирате да започнете да ги пиене, говорете с Вашия лекар, диетолог или доставчик на здравни грижи. Просто бъдете сигурни, дали той или тя не разполага с пряк интерес от продажбата на продукта.

 

Свързани статии:

10 признака, че вашето тяло се нуждае от детокс

Прочистване чрез глад? Пълни глупости

Как да пречистим кръвта си по естествен начин

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
7 мощни супер храни за естествена борба с анемия

7 мощни супер храни за естествена борба с анемия

Следваща статия
Проста рецепта, която ще подсили вашата имунна система

Проста рецепта, която ще подсили вашата имунна система

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар