Блог

Прочистване чрез глад? Пълни глупости

Прочистване чрез глад? Пълни глупости

Интернет прелива от нашумелите детокс диети. В зависимост от сезона авторите им поставят пред наименованието им прилагателното "лятна", "есенна", "зимна" или "пролетна" детокс диета и лесно "хващат" нови мераклии за отслабване. При всички тях обаче на решилия да се вталява се позволяват само течности, било то на час или на два, с някой и друг резен плод или зеленчук. И наистина - след 7, 14 или 21 дни така си умрял от глад, че със сигурност си отслабнал. А колко си се прочистил и какви поражения си нанесъл на организма си заради ограничението, само специалистите знаят. Затова и се обърнахме към тях.

 

Доц. Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене и диететика, д-р Лалка Рангелова, експерт в същия отдел на центъра, и д-р Мария Николова, главен асистент в Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене на Медицинския университет в София, обясниха специално за читателите на "Труд" какво всъщност предстваляват детокс диетите и защо крият рискове (виж материалите по-долу).

 

Подмамват с бързи резултати
Няма достатъчно данни за безопасността им


Детокс диетите са много популярни заради обещанието за бързо сваляне на килограми и за повишаване на общия тонус и енергията.


В медицината понятието detox означава отстраняване на токсични вещества от организма в случаите на остро отравяне с лекарства, наркотици или алкохол. Днес процесът на детоксикация се осъществява чрез антидоти, диализа, форсирана диуреза, прилагането на хепатопротективни агенти и други научно признати средства.
В алтернативната медицина обаче под detox се разбират различни форми на "пречистване", предлагани от детоксикиращи диети. Те се базират на консумацията на лимон, плодове или кленов сироп. Целта им е да подобрят съня, да се справят с хроничната умора, да подсилят имунитета и разбира се - да стопят излишните килограми. 


В популярната литература са описани и други подходи за детоксикация, като билкови екстракти, детокс вани, контрастни душове, гладолечение, прием на дестилирана вода, високи дози загрято масло, електрически и електромагнитни въздействия  и др.


В медицината на доказателствата обаче няма достатъчно информация, която да гарантира безопасността, ефикасността, индикациите и контраиндикациите на детокс подходите, а механизмите им все още не са достатъчно проучени. У нас и в чужбина специалистите от научната общност по хранене и диететика постоянно алармират обществото, че съществуват рискове от прилагане на детокс диетите. Най-напред, защото хората сами си ги "назначават" или им се препоръчват от мними "експерти", без да се отчитат рисковете за здравето на човека.

 

Какво ни причинява лечебното гладуване


Лечебното гладуване (или гладолечението) е широко известен диетичен режим от абсолютен до облекчен глад с плодове, зеленчуци и чай с мед. Познат е от векове, но днес прилагането му е оправдано за кратки периоди, само в клинични условия под лекарски контрол и при все по-малко медицински показания (като остър панкреатит, остър гастрит, някои тежки форми на затлъстяване). 


Гладуването е свързано не само с желаното разграждане на мастна тъкан, което обичайно започва след 7-10-ия ден от старта му, но и с първоначалното бързо изчерпване на т.нар. гликогенови депа в черния дроб и активната мускулна маса. После се наблюдава сериозно обезводняване на организма. При този режим той напълно се лишава от пълноценен белтък, който е необходим градивен материал за клетките ни. Влошава се водно-електролитният баланс, потиска се и се понижава основната обмяна в организма, неблагоприятно се повлияват възстановителните процеси в клетките и растежните - при децата. Достига се до нарушения в нивата на щитовидните хормони, на инсулина (анаболен хормон), на т.нар. катехоламини (аминопроизводни), половите хормони и др. Включват се защитни съпротивителни механизми на организма, при които градивните елементи на клетката (белтъците) започват да се използват за източник на енергия. Но това е силно натоварващо дори за здравия организъм. В крайна сметка се стига до увеличаване на пикочната киселина в кръвта. Черният дроб е лишен от протективния ефект на глюкозата (тя е носител на жизнено необходимата енергия за организма) и в него започват други защитни, но небезопасни във времето процеси. Възможно е да се развие неалкохолна стеатоза (чернодробните клетки натрупват прекомерни количества триглицериди). И то при хора, които никога не са злоупотребявали с алкохол. В последствие може да се наблюдават и тежки увреждания на черния дроб.

 

Други неблагоприятни ефекти на тоталното или облекчено лечебно гладуване са: повишаването на липидите в кръвта, понижаването на имунитета, а в по-напреднали случаи се изявяват и видимите симптоми на недохранване - т.нар. малнутриция. При нея особено показателна е лимфопенията (характеризира се с намаляването на броя на лимфоцитите в кръвта), появата на анемия, установяват се ниски албуминови нива, променени чернодробни ензими и електролити, понижават се нивата и на липидните показатели и т.н. 


Описаното гладуване благоприятства за отключването на хранителни разстройства особено при тийнейджърите и младите хора. Става дума за анорексия, орторексия (б.р. - мания за качествено хранене, като се избягва всякаква "химия") и булимия невроза. 

 

Да, гладолечението води до значителна и бърза загуба на телесна маса, но се наблюдава и бързо възстановяване на изходното тегло, след като се прекрати рестриктивният режим. Дори се стига до повече килограми спрямо старта на диетата (т.нар. йо-йо ефект), щом се възстанови обичайното хранене. Причините за това са научно доказани: гладуването е отключило процеси на адаптация към новите неблагоприятни условия, в които е поставен организмът. Това го е "накарало" да понижи основната обмяна, за да си "спестява" енергия. А когато човек отново започне да се храни нормално, т.е. увеличава приема на енергия и хранителни вещества, се стига до възстановяване на изходното тегло, че и няколкото килограма отгоре. Причината е, че организмът започва да се "запасява" с енергия заради "преживените" хранителни нарушения.


Чистят токсини, без да е ясно има ли ги


Идеята за пречистването на организма е възникнала преди векове. Днес обаче е особено популярна, защото на рестриктивните диети се подлагат дори знаменитости като Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу и Бионсе. А тъй като те са пример, детокс режимът е хит. Практикуващите алтернативни методи на диетотерапия и холистични подходи на лечение използват пречистването за отстраняването на натрупани токсини, за откриване на хранителна непоносимост, за повлияване на скрити форми на възпаление и др. В основата на детоксикацията стоят естествените сили на организма, а целта е чрез тях да се стимулират различни органи и системи и така без препарати да се елиминират токсичните вещества. Хората, които се доверяват на алтернативните методи, най-често говорят за премахване на натрупани токсини в черния дроб или бъбреците, без обаче да се знае  кои са тези натрупани токсини. Няма и утвърдени алгоритми за провеждането на различните алтернативни прочистващи терапии, нито доказателства за механизмите, ползите и възможните странични ефекти именно когато чрез гладуване се премахват токсини.


Забравете за обилните вечери

 

Отстраняването на вещества и течности, които са получени при метаболитните и други процеси, се осъществява с помощта на храносмилателната, пикочо-отделителната, дихателната система и кожата. Процесът на отделянето на тези вещества от организма е строго регулиран и няма никакви основания да се твърди, че здравият организъм не е способен да се справи с него.

 

Ако не искаме в тялото ни да се "създават" неблагоприятни условия, просто не трябва да го поставяме на драстични диети или други не по-малко опасни процедури, като клизмите без медицински показания. Избягвайте също нездравословния модел и неправилния режим на хранене, съчетан с обилно вечерно хапване, липсата на движение, стреса, безсънието, вредните навици, като цигари и алкохол, и ще намалите най-сериозните рискови фактори за здравето си.

 

Ако човек се храни разнообразно, балансирано и не преяжда системно с ястия, които стават причина за хронично възпаление в организма, той не би имал нужда от периодично пречистване (детоксикация).

 

Неправилно е храните да се класифицират на "натрупващи" и "ненатрупващи" токсини, както и не е редно да говорим буквално за "вредни" сред тях, а за неправилни количества. В науката по хранене е важен балансът в приема на енергия и хранителни вещества от всекидневно консумираните продукти. Правилният режим, съчетан с подходящата за възрастта физическа активност, е в основата на здравословния начин на живот, дълголетието и дълготрайното добро здраве.

 

Свързани статии:

Лятно прочистване с отвара от цвекло само за 4 дни

Лятна детоксикация на организма с билки – девесил, босилек, джинджифил

7 полезни съвета за естествено пречистване на черния дроб

 

Автор: trud.bg

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.wikihow.com
Предишна статия
Германски учени: българското кисело мляко лекува

Германски учени: българското кисело мляко лекува

Следваща статия
Преди ваканцията проверете аптечката си

Преди ваканцията проверете аптечката си

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар