Блог

Преди ваканцията проверете аптечката си

Преди ваканцията проверете аптечката си

Ако тръгвате на път, е добре да се погрижите да имате в наличност някои основни медикаменти за бърза помощ. Проверете първо аптечката в колата, за да се уверите, че окомплектовката не е с изтекъл срок на годност. Това е застраховка заради вашата собствена безопасност и здраве - не заради проверките на КАТ на пътя.

 

Прегледайте внимателно и лекарствата, които вземате, като заминавате на почивка. Освен средствата за първа помощ, са ви нужни и такива за заболяванията, с които сте се сблъскали през последната една година, защото рискът даден проблем да рецидивира за този период от време е напълно реален. И разбира се, не забравяйте лекарствата на хронично болните. Подготвени по този начин, където и да се намирате, ще успеете да реагирате адекватно в критична ситуация.


Това съветва Антон Вълев, магистър фармацевт на 2013 г. и председател на Националната аптечна камара.

 

Нуждаете се не от тежката артилерия лекарства, а от такива, които ще ви помогнат да спечелите време, да овладеете и облекчите острите състояния докато успеете да се срещнете с лекаря. Медикаментите, които обикновено са налични в домашната аптечка, не винаги са достатъчни.

 

"В съвременните условия и начин на живот задължително при пътуване трябва да се носят средства против проява на алергични реакции. Хомеопатичен продукт за бърза реакция при ужилване от пчела, ухапване от паяк и др. е Апис мелифика. Хронично алергичните да ползват Пумон хистамин. Комбинацията от Шуслерови соли №3, №8 и №4 ще ви помогне да овладеете спешната ситуация при евентуална алергична реакция на организма. Сол №3 Ферум фосфорикум е за първа помощ при ухапвания от насекоми, №8 Натриум хлоратум повлиява обривите и отоците, а №4 Калиум хлоратум облекчава възпалителния процес", пояснява фармацевтът. 


Средствата за оказване на елементарна първа помощ (бинт, кислородна вода и т.н.) са добре познати на всички, но много често хората ги пропускат, като мислят, че точно на тях инциденти няма да им се случат. "Не рискувайте по този начин", предупреждава специалистът, особено ако планирате почивка на планина, с преходи в горите или пък с престой на къмпинг. При летуване в планини, гори, диви местности е желателно да сте се подсигурили и с антизмийски серум, който обаче трябва да се съхранява в термохладилна чанта.

 

Към лесните за употреба и ефективни средства за първа реакция влизат няколко минерални соли за първа помощ при травми. Шуслерова сол №3 Ферум фосфорикум е задължителна при всякакви наранявания и контузии (порязване, ожулване, натъртване и др.) Към нея добавете сол №5 Калиум фосфорикум (стабилизира нервната система) и сол №7 Магнезиум фосфорикум за облекчаване на болката. Приемът на соли 3, 5 и 7 трябва да е вашата първа реакция за овладяване на ситуацията и за да се облекчи състоянието на пострадалия, докато намерите лекарска помощ.

 

Слънцезащитната козметика е задължителна, но никога не сте напълно застраховани срещу слънчево изгаряне, а това е едно много тежко състояние за организма. Основната грешка, която повечето плажуващи правят в такава ситуация, е да посегнат към някой хидратиращ крем или лосион за лице или тяло от наличните им в чантичката с козметика. "Изгарянето се нуждае от обилно третиране с мазен агент. И това трябва да е медикамент, а не хидратиращ крем", обяснява експертът. - Хидратиращата козметика не е мазна и не е лекарство, така че рискувате да предизвикате усложнения. И най-важното - при изгаряне да се поддържа солевият баланс в организма. А за бързото ви подобряване и лечение се нуждаете от Шуслерови соли с номера 3 и 8. Сол №3 Ферум фосфорикум е основна за първия стадий на всички остри и възпалителни заболявания. Тя стимулира собствените защитни сили на организма. А сол №8 Натриум хлоратум регулира баланса на течности и е особено ефективна при зачервяване и дехидратация на кожата. Двете заедно буквално отнемат от топлината на кожата заради възпалението." 
Най-добрите обезболяващи при пристъп на главоболие, при болки в корема и различни болезнени спазми са хомеопатичното средство Арника монтана и Шуслерови соли №5 и №7.

 

Картината на заболяванията и тази година е типичната за сезона, въпреки че е по-дъждовно от нормалното. "Така че към края на август и в началото на септември се очаква обичайният втори пик на характерните летни вируси", пояснява специалистът. В случай на стомашно-чревно разстройство (с вирусен причинител, заради храна или при преохлаждане на тялото) незабавно започнете лечението на болния със средства за поддържане на водния баланс в организма. Не изчаквайте срещата с лекаря, за да не губите ценно време, в което състоянието на болния може бързо да се влоши. Пробиотиците са много подходящи, активният въглен също е чудесно средство - той се ползва както при отравяния, така и при разстройство, също и при газове в стомаха.

 

Включете комбинацията от Шуслерови соли с номера 9, 8, 3 и 7, която е доказано лечебно средство при гадене, повръщане и диария. Сол №7 облекчава позивите на повръщането, №3 овладява възпалителния процес, №8 осигурява баланс на течностите, а № 9 поддържа киселинно-алкалното равновесие в организма.

 

"През последните години наблюдавам една постепенна и положителна промяна в начина на мислене на българския пациент, който все по-често търси и предпочита нови, алтернативни и щадящи форми на лечение пред тежката артилерия на класическата медицина в лицето на антибиотиците например. Най-сериозната грешка, която все още мнозина допускат обаче, е нагласата, че доброто лечение е бързото лечение. Този градски тип мислене, тъй като сме вечно забързани и заети и практически нямаме време да обърнем внимание на здравето си, все още много вреди. Искаме да глътнем едно хапче и проблемът да се реши на мига, но това не е възможно", казва Вълев. 


Добрата новина е, че промяната в начина на мислене на хората подтикна към промяна и самите лекари. Не случайно за изключително кратко време Шуслеровата терапия си спечели много почитатели и сред медиците и фармацевтите, и сред обикновените потребители. Тя повлиява голям брой заболявания, успешно се комбинира и с класическата медицина, и с алтернативните методи на лечение, при това без никакви странични ефекти.

 

Шуслеровите соли са иновативна за България концепция, която е и широко достъпна - дава възможност за лечение на много голям набор от пациенти (от бебета до възрастни). Сборът от всички тези предимства бе причината Българският фармацевтичен съюз да награди Шуслеровите соли с приза "Хомеопатичен продукт на 2014 г.", коментира магистър фармацевтът. 


Наградите на фармацевтичния съюз получават препарати, подбрани по много сериозни и комплексни критерии. Те трябва да осигурят по-лесен достъп на пациента до лечение, както и по-разширени терапевтични възможности за лекаря, каквито именно са Шуслеровите соли. Важно е също дали лекарството е ново като концепция за пазара и колко широк отзвук получава. 


"Шуслеровите соли не случайно добиха толкова голяма популярност. Те са много близки до класическата медицина - диагностицира се дефицит, както в класическата медицина, който трябва да бъде попълнен с помощта на определената сол. Това, че са 12, ни дава безкрайно много комбинации за лечение, а същевременно употребата им е много лесен и прост метод. Точно такава е била концепцията на д-р Шуслер - да даде бързо решение за много хора. 12-те Шуслерови соли представляват минерални субстанции, разредени по хомеопатичен начин, благодарение на което преодоляват успешно блокираните от стрес или заболяване клетъчни мембрани и поддържат здравето на всяка клетка. Така на практика осигуряват най-пълноценно усвояване на минералните вещества от храната и течностите", обобщава специалистът.

 

Свързани статии:

Поддържайте ставите и кръста си с здрави с полски хвощ и коприва – съвети от д-р Ангелчева

Пролетта дойде, а с нея настъпват и алергиите – справете се с тях сега!

 

Автор: trud.bg

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
revistabulevard.ro
Предишна статия
Прочистване чрез глад? Пълни глупости

Прочистване чрез глад? Пълни глупости

Следваща статия
Хапвайте всеки ден месо срещу анемия

Хапвайте всеки ден месо срещу анемия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар