Блог

Никакви салами, кренвирши и суджуци за децата до 3 г.

Никакви салами, кренвирши и суджуци за децата до 3 г.

Децата, които ядат сладкиши като вафли, кексове и пасти между основните хранения, имат средно по 2 кариеса повече от останалите свои връстници. А средно с по 6 повече са онези, които пият подсладени безалкохолни напитки. Това показват проучвания у нас, съобщи за „Труд“ проф. Стефка Петрова, експерт по хранене от Националния център по обществено здраве и анализи. Тя обясни, че захарта и другите добавени захари в изкусителните за децата сладкиши и сокове са източник на т. нар. празни калории. Т.е. те не доставят други полезни вещества като витамини, минерали, растителни влакнини, незаменими аминокиселини, биоактивни вещества за разлика от плодовете, зеленчуците и млякото, които пък са източници на естествените захари.

 

 

„Не е препоръчително децата често да консумират безалкохолни напитки, независимо дали са подсладени със захар или с некалоричен подсладител. На мъниците до 3 г. не давайте такива напитки, а научете по-големите да пият повече вода, айрян, мляко, плодови сокове. Опитайте се да убедите децата да не пият и енергийни напитки“, посъветва проф. Петрова.

 

 

Много важно е българчетата да се хранят с разнообразни храни в умерени количества поне 3-4 пъти дневно и да не пропускат закуската. „А всеки ден в менюто им да се включват зърнените храни (като пшеница, ръж, ориз, овесени ядки царевица), плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, богати на белтък храни (яйца, месо, риба) или техните растителни алтернативи - бобовите храни (боб, леща, нахут)“, изброи проф. Петрова.

 

 

За хората от всички възрасти е препоръчително да консумират меса без тлъстини, като се предпочита птичето, но без кожа. „Салами, кренвирши, луканки, суджуци да не се дават на деца до 3 г., тъй като те съдържат обичайно много сол. Хранителната им стойност е значително по-ниска от тази на месото, защото количеството му най-често е много по-малко от това в мляното месо, имат и много добавки, включително консерванти“, обясни проф. Стефка Петрова. Тя съветва родителите да предлагат на децата си натурални меса, повече риба и яйца, повече бобови храни, защото те наистина са много полезни храни.

 

 

Не лишавайте малките от картофи и хляб

 

Децата не трябва да се лишават от картофите и хляба. А асортиментът на зърнените храни може да се обогати с популярните семена на киноа, амарант и чия. Тази група са основен източник на енергия и е препоръчително във всяко основно ядене (сутрешна закуска, обяд и вечеря) да има известно количество от тях. Трябва да се избягват обаче пържените картофи и чипсът, тъй като те съдържат 3 пъти повече енергия от варените картофи заради поетата мазнина. След едногодишна възраст постепенно в малки количества в храненето на детето може да се въвежда пълнозърнест хляб, а след 7-ата година е препоръчително той да достигне поне 50% от общото количество.

 

Свързани статии:

Половината деца у нас злоупотребяват с вредни храни и не спортуват

Д-р Георги Гайдурков: Ако децата ограничат млечните и тестените продукти, няма да боледуват

7 вреди, които сладкото нанася върху децата ни

Заведете детето на зъболекар още на годинка

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво да направите, ако хванете настинка или грип – с рецепта за домашно приготвен тоник

Какво да направите, ако хванете настинка или грип – с рецепта за домашно приготвен тоник

Следваща статия
Етерично масло от лимон подобрява здравето и красотата

Етерично масло от лимон подобрява здравето и красотата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар