Блог

Заведете детето на зъболекар още на годинка

Заведете детето на зъболекар още на годинка

Родителите трябва да заведат детето си на първи преглед при стоматолог още на една година дори да не са му поникнали всичките зъбки. Целта - да се предотврати появата на кариес.


"Такава е препоръката в световен аспект, но тя все още не е възприета у нас. Ако първото посещение е навреме, родителите ще получат информация за подходящия хранителен режим на детето и какви трябва да бъдат хигиенните му навици", обяснява д-р Мария Шиндова. Тя е асистент в Катедрата по Детска дентална медицина във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в Пловдив. Родителите най-често търсят зъболекар за децата си чак когато ги заболи зъбче. Повечето майки не знаят, че устната хигиена на детето трябва да стартира още докато го кърмят, а кариесите задължително се лекуват дори то да не е сменило зъбите си с постоянни.

 

Правила

Те са ясни и не са трудни за изпълнение, като предотвратяват неприятности в по-късна възраст. Сред тях са общоизвестните - като да не се дава подсладена вода на бебето. А шишето с биберона може да се използва за храна, но не за приспиване или успокояване.

 

Почистване

По възможност не бива да се допуска нощно хранене, но ако се случи - да се дава след него неподсладена вода, обясняват стоматолозите. Според тях е добре, след като бебето приключи с яденето, да се почистват зъбките му с памучни накрайници за пръст, които се продават в аптеките, или с намокрена марля. Родителите най-често водят децата си за пръв път на стоматолог, когато са на 5-6 години. Доста често това е срес за малчуганите, най-малкото заради шума на машините.

 

"Лазерите като алтернативен метод за лечение в денталната медицина вече дават възможност за преодоляване на стреса. Те все повече се използват, защото са изключително щадящи, няма шум и вибрации", каза д-р Шиндова. С устройството могат да се лекуват кариеси на временните и на постоянните зъби на децата, както и усложненията им. Принципът на денталните лазери е използването на светлинната енергия за извършване на процедурите. Сред иновациите в денталната медицина е и уред, с който може да се открият симптомите на кариес. Това е ултравиолетово фенерче, на чиято светлина бактериите по зъбите се оцветяват в ярък червен цвят, а здравите зъбки остават с бледозелен оттенък.


По данни на Българския зъболекарски съюз 70% от децата на 5-6 г. имат кариеси на временните си зъбчета. Около 80% от тези, които са на 12 г. и имат постоянни зъби, също имат проблеми с тях. При 18-годишните проблемът е повсеместен и някои от тях имат по 6 зъба с кариес.

 

Свързaни статии:

Как да успокоим венците на детето с кисело мляко

Нация без зъби (въпреки добрите зъболекари)!

Всеки пети скърца със зъби. И Клуни страда от бруксизъм

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
babynet.bg
Предишна статия
За да имате развитие, спрете да се колебаете

За да имате развитие, спрете да се колебаете

Следваща статия
6 неща, които не знаете за бадемите

6 неща, които не знаете за бадемите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар