Блог

Как да успокоим венците на детето с кисело мляко

Как да успокоим венците на детето с кисело мляко

Едва ли има майка, която да не се зарадва на първото зъбче на нейното бебе. За съжаление обаче зъбчетата не никнат с помощта на вълшебна пръчица за една нощq благодарение на Феята на зъбките. По данни на лекарите, едно на 2000 бебета се ражда със зъбче. При повечето деца те поникват между четвъртия и седмия месец. Има и случаи, в които първото зъбче може да се появи и около годинката.

 

Обикновено първите зъби се появяват в средата на долната челюст. Последните, които ще пораснат, се намират в най-задния край на челюстта и най-често това се случва около втория рожден ден.

 

При някой бебета периода на растящите зъбки минава бързо и почти неусетно за родителите. При други обаче, периода е истинско изпитание. Ето и няколко симптома, по които можете да разберете, че на вашето бебе му никне зъбче:

- лигави се обилно, което пък може да доведе до обрив по лицето

- венците са подути и чувствителни

- бебето е раздразнително и има желание да хапе

- отказва храна

- има проблеми със съня

 

Спорни са още няколко симптома като диария, запек, висока температура, повръщане и обриви могат да бъдат предизвикани от растежа на зъбите. Все пак, ако бебето има някои необичайни симптоми, да се посъветвате колко е възможно по-скоро с неговия лекар и не разчитайте, че случващото се дължи на растящите зъбки.

 

Колкото и да ви е трудно, не можете да направите нищо освен да поуспокоите бебето при никненето на зъбките. Можете да му дадете нещо за успокоение на венците – гризалка или гумен пръстен за бебе. Също така може да облекчите бебешките венци с по-студени храни – плодово пюре, йогурт. Масажирането на венците е друг начин да накарате бебето да се чувства по-комфортно. Може да масажирате венците с показалец – нежно, но достатъчно силно за да почувства бебето облекчение (с чисти ръце). Натискът, който венецът чувства над зъба, балансира с този, който зъбът оказва от долната част.

 

Ако изброените методи не подействат има медикаменти, които педиатърът ви би могъл да предпише за облекчаване. Внимавате обаче с количеството на геловете, които използвате за венците, защото в повече може да раздразни гърлото и да причини проблеми.

 

Веднъж появили се зъбите имат нужда от грижи. През първата година няма нужда от да четкате зъбите. Но е препоръчително да ги почиствате (както и венците) по два пъти на ден с марля или мека кърпа. Не оставяйте мъничето да заспива с бутилка в устата, освен ако не е с вода.

 

Около 6 месечната възраст на бебето вече може да попитате педиатъра си, дали да давате флуорид на детето. Флуоридът помага в борбата срещу кариеса и се дава в случаите, в които питейната вода във вашия район не е флуорирана. Една годинка е най-подходящият период за първото посещение при зъболекар. Ако дотогава не са поникнали зъби – консултирайте се с педиатъра си, дали е необходимо да посетите зъболекар. На 18 месеца детето ви вече е готово да се учи да мие зъбите си. Ще трябва да помагате на детето, докато се научи по-уверено да се справя с четката за зъби. Използвайте мека четка за зъби и детска нефлоурирана паста.

 

Няма строги препоръки в каква посока да четкате детските зъби – просто се опитайте да махнете всички остатъци от храна по тях. Ако детето не харесва пастата за зъби – сменете я или престанете да ползвате паста. Всъщност пастата за зъби не е от съществено значение, освен ако детето ви не приема много захарни храни (които така или иначе е добре да избягвате). Старайте се да миете зъбите на детето скоро след като е яло храни със захар.

 

Свързани статии:

Как сами да се преборим с възпалението на венците

Нация без зъби (въпреки добрите зъболекари)!

Пастата за зъби – информиран избор

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
moms.popsugar.com
Предишна статия
Проф. Стефка Петрова: При риск за рак на простатата да не се прекалява с млякото

Проф. Стефка Петрова: При риск за рак на простатата да не се прекалява с млякото

Следваща статия
Смрадлика – при кои заболявания се използва билката?

Смрадлика – при кои заболявания се използва билката?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар