Блог

Най-полезните плодове и зеленчуци

Най-полезните плодове и зеленчуци

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни, но колко точно полезни?

 

Учени от университета “Уилям Патерсън” в Ню Джърси, САЩ, създадоха таблица с плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на хранителни вещества, съобщава в-к Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС. Те изследвали 47 различни вида плодове и зеленчуци за нивата им на 17 вида хранителни вещества, които се смятат за особено важни за здравето.

 

Храните били подредени според съдържанието им на калийкалцийфибри, протеини, желязо, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), фолиева киселина, цинк, витамин A, витамин B6, витамин B12,витамин C, витамин D, витамин E и витамин K.

 

На първо място със 100 точки е поставен зеленчукът кресон. Кресон е бързорастящо едногодишно градинско растение от семейство Кръстоцветни, с право стъбло, високо до 60 см, пише wikipedia.org. Най-ценни са листата, които са различни по форма, в зависимост от това, в коя част на растението се намират и са сочни, с пикантен вкус. Използва се в кулинарията главно за салати и като допълнение в сандвичи. Вкусът му е свеж и леко напомня този на хряна. Листата на кресона са богати на витамини от групата В, витамин С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор. В древността се е използвал за набавяне на полезни вещества чрез храната, за успокояване на нервната система, както и за подобряване на съня.

 

На второ и трето място в класацията с най-полезните плодове и зеленчуци следват китайско зеле с 91,99 и цвекло с 89,27.

 

Сред плодовете и зеленчуците с високо съдържание на полезни вещества са също спанак, марулямагданоз, червена чушка, броколитиква, брюкселско зеледоматилимон и грейпфрут.

 

Много от плодовете и зеленчуците като портокали например, за които се смяташе, че са здравословни, съдържат само едно основно хранително вещество, като витамин С, а т. нар. зеленчуци-парници са с множество хранителни вещества.

 

Смята се, че кресонът има и медицински свойства, тъй като съдържа особено високи нива на витамин K, важен за здравината на костите, и витамин A, полезен за здравето на очите.

 

Свързани статии:

Кои зеленчуци да обработваме термично и кои не?

Витамин С – плодове и зеленчуци с най-високи концентрации (рецепта)

Топ 5 на полезните плодове

Д-р Пламен Кьосев: Сутрин яжте плодове, вечер – месо

 

Автор: zdraven.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кои храни съдържат селен и защо е необходим на тялото ни?

Кои храни съдържат селен и защо е необходим на тялото ни?

Следваща статия
Как сами да си бъдем лекари?

Как сами да си бъдем лекари?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар