Блог

Мащерката – полезна за здравето, но е и козметична съставка

Мащерката – полезна за здравето, но е и козметична съставка

Името на тази билка идва от гръцки и означава смелост, сила, мисъл. Тя има лилав цвят, а нейното силно ухание привличат отдалече. Мащерката е силно здравословна билка с редица лечебни свойства. Освен полезна за здравето тя е и чудесна подправка за различни кулинарни ястия, както и козметична съставка.

 

 

Известна е още като бабина душица и овчарски босилек. Мащерката е тревисто многогодишно растение и съдържа етеричномаслени жлези. За лечение се използва цъфтящата част на растението, която се бере в периода май-юли и се суши на сянка при температура около 35 градуса. Мащерката расте на туфи и вирее из цяла България по поляни, ливади, край гори, открити, широки и слънчеви скалисти пространства.

 

 

Тя е една от най-широко използваните билки, богата е на етерично масло, тимол,  флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества,  и др.Билкарите я наричат универсално лекарство за всякакви болежки. Има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиална астма, коклюш, главоболие, стомашни и чревни заболявания (язва, колит, хроничен гастрит, колики, диария). Не само това, но тя има и противовъзпалително, нервноуспокоително, болкоуспокоително, дезинфектиращо, отхрачващо и антисептично действие. Също така се справя успешно и с газовете. Хора, страдащи от суха кашлица без проблем ще се отърват от нея, ако пият чай от мащерка.Според народната медицина билката има положително влияние при безсъние, ниско кръвно и кожни заболявания. 

 

 

Ако замените сутрешното кафе с чай от мащерка, ефектът няма да закъснее. Ще се почувствате по-свежи, бодри и здрави. Невероятен ефект мащерката има при прилагането на бани и компреси при заболявания на ставите, мускулите, радикулит, неврит. Компресите с мащерка са ефикасни и помагат на хора с проблемна, мазна кожа и акне. Запарката от изсушената билка се прилага на хора с проблеми с изпотяването на ръцете и краката. Ставните болки и спортните травми се повлияват добре и от масажи с мащерка. Гаргаратас мащерка пък има благоприятен ефект при възпаленията на лигавицата на устата и гърлото както и при зъбобол. Чаят от мащерка, подправен с мед, е ефикасно лекарствено средство. Могат да се правят и комбинации на мащерка и с жълт кантарион, мента, цвят от бъз, маточина. Този еликсир от билки е не само вкусен чай, но и прекрасно лекарство.

 

 

Етеричното масло е невероятен лек, който се прилага под формата на инхалации при простуда и грип. За бани и компреси се прави следната отвара – една супена лъжица от изсушената билка се залива с 400 мл. вряла вода и се запарва за 10-15 мин. Запарката от мащерка се приготвя с една шепа от изсушената билка, която се залива с един литър вряла вода и се оставя да престои така една нощ, след което се прецежда. Краката и ръцете се потапят многократно в течността. Чаят от мащерка е друга рецепта, която става бързо и е ефикасна –  чаена лъжица се залива с 200 мл. вряла вода и се запарва 5-10 мин.

 

 

Мащерката също се използва и в кулинарната и козметичната индустрия. Тя е важна съставна на шампоани против пърхот и стимулиращи растежа на косата, маски за лице и кремове (тъй като мащерката има регенериращ ефект). Листата от прясна мащерка пък се използват като подправка за салати (шопска, зелена и т.н.), супи, сосове, маринати. 

 

 

В Древен Египет мащерката е била  основна съставка на маслото, с което са балсамирали фараоните.

 

 

Свързани статии:

Медът от мащерка: деликатес и лек

5 лесни за отглеждане билки, които борят рака

Лавандула – какви са лечебните качества на тази билка?

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Много полезни и вкусни занимавки - тиквените семки

Много полезни и вкусни занимавки - тиквените семки

Следваща статия
Лечебните свойства на пшеницата

Лечебните свойства на пшеницата

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар