Лавандулата има много силен и приятен аромат. На вкус е тръпчив. Използва се доста рядко в кулинарията. Най-често се среща в уелската, френската и италианската кухня. Обикновено се слага в ястия с агнешко месо, зеленчуци и риба.
Можете да комбинирате лавандулата с мащерка, градински чай и копър. Характерно за нея е, че придава на ястията доста необичаен и изискан вкус.
Според народните вярвания лавандулата привлича любовта и късмета. Дарява със спокоен сън, целомъдрие, дълголетие, душевно равновесие. Билката отпуска и успокоява, има обезболяващо свойство.
Етеричното масло от лавандула действа прекрасно при нервност, силен стрес, сърцебиене, препоръчва се при силни менструални болки. Успокоява за кратко време ухапвания от насекоми. Хубавата новина е, че няма странични действия. Единствено не е препоръчително да се ползва от бременни жени до 4-ия месец от бременността.
Можете да използвате лавандулата и в изсушен вид. Направете си билков чай или лавандулова възглавница. Миризмата на растението отблъсква молците и комарите.
Свързани статии:
Как да си направим ароматна аптека у дома
Направете си лесно домашен природен спрей срещу комари със 100% ефективност
Какви спешни мерки да предприемем при топлинен удар
Автор: prekrasna.bg
Коментари