Блог

Какви спешни мерки да предприемем при топлинен удар

Какви спешни мерки да предприемем при топлинен удар

Смятан за спешен медицински случай, топлинният удар е резултат от прекомерно излагане на слънце. Състоянието възниква, когато телесната температура се повишава над 40 градуса по Целзий и това може да доведе до органна недостатъчност, мозъчни увреждания и дори смърт. В случаи на топлинен удар тялото не е в състояние да произвежда достатъчно пот за охлаждане. Обикновено предизвикан от енергична физическа дейност и високи температура на околната среда, топлинният удар възниква много бързо и изисква незабавна медицинска помощ.



Освен температура над 40 градуса, другите основни симптоми са:
Бързо, повърхностно дишане или хипервентилация
Ускорен сърдечен ритъм и пулс (около 130 удара в минута)
Спазми или чувство на болезненост в мускулите
Халюцинации, затруднен говор или разбиране какво казват другите, или загуба на съзнание

 

ВАЖНО: Топлинен удар не е треска, при която тялото умишлено повишава температурата си в отговор на инфекция, например. Топлинният удар може да настъпи дори, ако не сте изложени на директно слънце ( разлика между топлинен и слънчев удар). Често жертви на топлинен удар са деца или животни, оставени в кола в горещо време.

 

Ако усетите някакви признаци на топлинен удар, от решаващо значение е да се потърси незабавно медицинска помощ. В очакване на лечение е добре да се скриете на хладно ( климатизирана стая) , да се охладите чрез хладни влажни кърпи без да ги увивате около себе си или чрез пулверизиране на тялото с вода пред вентилатор за бързо изпарение. Целта на това охлаждане е да се свали температурата под 39 градуса. Пиенето на вода, напитки за спортуващи със соли или на течности със сол ще помогне рехидратирането.

 

Вода с лимон – започнете деня със здраве!


Универсалното Алое вера


Слънцезащитната козметика може да е опасна!

 

ВАЖНО: Използването на антипиретици (лекарства срещу висока температура) като аспирин, ацетаминофен и други нестероидни противовъзпалителни средства) нямат никаква роля в лечението на топлинен удар. Те не могат да регулират работата на претоварения хипоталамус, който има функцията на термостат в тялото. Приемът на такива лекарства при топлинен удар може да доведе до развиване на чернодробни или бъбречни усложнения.

 

Освен почивки на сянка и достатъчен прием на течности през лятото, не забравяйте да приемате обилно количество плодове и зеленчуци, които осигуряват благоприятен баланс на вода и сол. Избягвайте употребата на алкохол и кофеин, които засилват дехидратацията на тялото.

 

Ценни съвети за летните жеги


Малините вталяват, пречистват тялото и освежават

 

Въпреки че няма да ви предпазят от топлинен удар, някои етерични масла могат да ви помогнат да чувствате прохлада през знойните летни дни. Смесете една капка етерично масло от мента, пет капки лавандулово етерично масло и една чаша дестилирана вода. Съхранявайте сместа в спрей бутилка в хладилника и използвайте сместа винаги, когато имате нужда от бързо разхлаждане. Ментолът предизвиква усещане за охлаждане чрез активиране на някои рецептори в кожата.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.mega-tapety.info
Предишна статия
25 тайни и съвети за живота – номер 20 е неочаквано добро (първа част)

25 тайни и съвети за живота – номер 20 е неочаквано добро (първа част)

Следваща статия
Тайните на древната българска кухня

Тайните на древната българска кухня

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар