Редовната консумация на пшеница и пшенични продукти подхранва тялото с енергия, укрепва и стимулира защитните сили на организма. В пшеницата се съдържат витамини А и D, които са в основата на здравата кожа и коса.
Пшеницата е много богата на витамини B1, B2, B3, B6, B9 и се смята за шампион по съдържание на витамин Е сред зърнените култури. Този витамин играе основна роля за предотвратяване на преждевременното стареене, появата на бръчки. Освен това укрепва стените на капилярите и активно се бори срещу образуването на съсиреци.
Полезни свойства на пшеницата
Пшенични трици
Пшеничните трици почистват и стесняват порите на кожата, регулират чревната функция и подобряват микрофлората на дебелото черво. По този начин помагат и за нормализиране нивата на холестерола, намаляват теглото и нормализират кръвната захар.
Масло от пшеничен зародиш
Това масло подхранва и овлажнява кожата, съдържа голям брой микроелементи, които се използват както за суха, така и за мазна кожа.
Маслото от пшеничен зародиш се използва и като хранителна добавки при лечението на сърдечно-съдови проблеми, заболявания на централната и периферната нервна система, използва се при затлъстяване, анемия, алергични прояви. Маслото се използва и за лечение на рани и обриви.
Пшеничен зародиш
Високото съдържание на протеини в пшеничния зародиш стимулира обменните процеси в клетките на кожата. Също така пшеничния зародиш е богат на мастно-разтоврим витамин Е.
Пшеничният зародиш е особено полезен през зимата.
Рецепти с пшеница
За общо укрепване на организма се пие отвара от пшеница: 100 гр. пшеница се варят в 750 мл. вода и се оставят да престоят 8-10 часа. Взема се по половин чаша 3 пъти на ден.
За нормализиране на перисталтиката: 4 супени лъжици пшенични трици, 20 супени лъжици вода, 1 супена лъжица мед. Залейте с гореща вода и варете. Оставете настойката да престои поне 8 часа на стайна температура.
За увеличаване на апетита се вземат 100 гр. пшеница, 1 супена лъжица мед и мляко. Оставете пшеницата да кисне във 2-3 часа, след което оставете да се оттече върху суха кърпа и прекарайте през месомелачката или пасирайте с пасатор. Добавете мед и мляко. Взимайте на празен стомах в продължение на един месец.
Свързани статии:
Тайна рецепта с покълнала пшеница връща здравето
Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!
10 признака за глутенова непоносимост
Автор: zdravnitza.com
Коментари