Блог

Малките топчета амарант – силата на здравословното хранене

Малките топчета амарант – силата на здравословното хранене

Тези, които са почитатели на здравословният начин на живот знаят, че в магазините за здравословна храна могат да намерят на щандовете с полезни зърна и амарант. Той стои до киноа, гречка, конопено семе и всякакви други видове екзотични семена, толкова полезни за здравето.

 

Красивият и полезен амарант идва от Америка и в древни времена е бил познат още на ацтеките. Древният народ използвал малките зрънца амарант не само за храна, но и за основа на техните тайнствени и магически ритуали.

 

Растението било докарано в Европа от испанските завоеватели. Често наричат красивият амарант растението на щастието. Вече в цял свят с малките полезни зрънца амалат се приготвят ритуални хлябове, сладкиши и обредни ястия, тъй като се смята, че амарант носи щастие.

 

Семената на здравословният амарант са ценно богатство, са с големината на леща, кремави или златисти на цвят. Те имат безброй здравословни качества, заради които ценните зрънца амарант се използват все повече в съвременната кухня на хората, които искат да живеят и да се хранят здравословно.

 

В състава на прекрасния амарант има високи нива на протеини, лизин, фибри, калций, желязо, незаменими аминокиселини и магнезий. Малките зрънца се усвояват бързо и лесно от организма и храносмилателния тракт, тъй като съдържащите се в тях субстанции са лесно разтворими. По съдържание на полиненаситени мастни киселини и витамин Е амарант се доближава до зехтина и именно затова е толкова полезен.

 

Амарант е сред най-добрите продукти на вегетарианците, защото неговите качества го правят успешен заместител на месото, рибата, хляба. Освен това амарант може да се ползва за направа на различни видове храни и от хора, които страдат от глутенова непоносимост. Вече е доказано, че малките топчета амарант понижават и високите нива на лошия холестерол.

 

Свързани статии:

Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!

Киноа – храна на 2013

Ирина Тенчева меси здравословен хляб от лимец

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Вълшебството масала чай!

Вълшебството масала чай!

Следваща статия
7 съвета срещу увиснала кожа

7 съвета срещу увиснала кожа

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар