Блог

Вълшебството масала чай!

Вълшебството масала чай!

След като в петък пих най-добрия масала чай, който съм пила в София – вАпартамента на ул. Неофит Рилски 68 – реших да изнамеря и да ви сложа рецепта за това вълшебство, което омагьосва сетивата и те отнася на крилете на ароматите към далечна мистична Индия.

 

Знаете ли, че спомените са много дълбоко обвързани с ароматите? Сигурна съм, че знаете! Когато подушите познат аромат той може да ви върне в детството в прегръдките на мама или баба, или може да ви изпрати директно на село в кухнята, или на някоя полянка с цветя.

 

Това се случи с мен онзи ден и беше прекрасно!

 

Отидохме с Вивиан в Апартамента – много любимо местенце от много много години! – не бях пила никога масала чай там, само билков, и реших да го пробвам. В момента, в който вдъхнах аромата му и се пренесох на мига – с всичките си сетива и с цялото си съзнание – в Tапован - една местност точно над Ришикеш, в щата Uttaranchal. Индия, разбира се.

 

Пренесох се буквално в един спомен, когато в ръцете си държах чаша с масала чай – с абсолютно същия аромат като този в Апартамента. Абсолютно същия!

 

Спомних си околните миризми, точно къде се намирах, с какво бях облечена, дори кой ден беше. Също и колко струваше една голяма чаша – под левче.

 

Това човешкият мозък е голяма мистерия! 

 

Масала  на индийски буквално означава смес от подправки. Такъв чай се прави навсякъде в Индия, но често се нарича Хималайски, защото оригиналната рецепта е от Хималаите.


Има най-различни рецепти за Масала чай и всички се получават вкусно!

 

Трябва да се пробва и да прецените според собствения си вкус.

 

Млякото изключително допълва вкуса и не е добре да се пропуска, но пък също толкова вкусно става и със соево, оризово или някакво друго ядково мляко.

 

СЪСТАВКИ:

30гр. кардамом – от шушулки

30 гр. канела 

20 гр. джинджифил – пресен, не сух

20 бр. карамфил

25 гр. кориандър

50 гр. черен чай (насипен)

3 литра мляко (соево, ядково)

250 гр. мед или кафява захар или Мусковадо. В никакъв случай бяла!

малко черен пипер – по желание и на вкус

ванилия – най-добре от шушулка – също на вкус

2 литра вода

 

 

ПРИГОТВЯНЕ:

Кардамонът се счуква (приблизително около 30 гр. за 5 литров съд) като количеството кардамон и канела, които се слагат е еднакво. Канелата се начупва хубаво. Най-добре е джинджифилът да е пресен, но при липса на такъв, може да използвате и сух. Пресният джинджифил се настъргва или нарязва на малки парченца, приблизително около половината от количеството на сложения кардамон. Ако имате сух, се разчупва на малки парченца.

 

От карамфила се слага приблизително по 1-2 карамфилчета за една чаша чай, а за по голямо количество -пет литра примерно, 20 карамфилчета са достатъчни. Кориандърът се счуква на ситно.

 

Напълнете една тенджера на половина с вода. Съставките се слагат преди да заври водата, похлупва се с капак и се чака. След като заври, е добре да се отмести от котлона. Тогава се добавя черния чай (насипен) и се оставя да се запари за няколко минутки. След това тенджерата се връща на котлона и се добавя млякото.

 

Колкото повече мляко има ,толкова по-питателен и засищащ става чаят. Добавя се мед или кафява захар. Получава се един истински ароматен шедьовър с мистичен характер! 

 

Ето малко повече информация от тук за полезността на различните подправки според Пламен – собственикът на Апартамента.

 

Интересното е, че всяка подправка в чая масала, помага на този човешки орган, на който прилича външно. Цяла статия за тези прилики.

 

Канелата  прилича на кости, даже се чупи на парченца като тях и затова помага на костите. Тя загрява костната система.

 

Индийското орехче помага на мозъка. То е много  силно лекарство и има неговата форма. Орехите по принцип приличат на мозък – вътре е същата структура. Освен това индийското орехче съдържа  едно специално масло. То изчиства мозъчната кора от зацапванията, които тя получава най-вече от модерния живот.

 

Карамфилът е полезен за червените кръвни телца – той и на тях прилича. Червените кръвни телца  имат същата форма, когато ги гледаш под микроскоп – приличат на малки карамфилчета.

 

Шафранът пък е уникално нещо. Доста е труден вече за намиране и истинският шафран е скъпо удоволствие. Фина миризма има и се използва като панацея. Но най-вече е полезен за имунната система.

 

Кардамомът лекува черния дроб. Той и прилича на черен дроб между другото. Ако се отвори шушулката му, вътре човек вижда едни малки черни дробчета. Много е ароматен, може да се дъвче и това е полезно при проблеми със зъбите.

 

Надявам се статията да ви е била полезна и интересна!

 

Свързани статии:

Щипка канела в кафето и къри в ястието охлаждат в жегите

Ползи за здравето от карамфила (подправката) или ако всичко друго се провали пробвайте с малко масло от карамфил

Чудото на България, наречено мурсалски чай – рецепти и съвети

 

Автор: Стефи Божова

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Боуен масаж вместо доктор

Боуен масаж вместо доктор

Следваща статия
Малките топчета амарант – силата на здравословното хранене

Малките топчета амарант – силата на здравословното хранене

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар