Блог

Кашлицата най-масова от 10 г. и държи месец

Кашлицата най-масова от 10 г. и държи месец

Впечатлението, че всички кашлят, въпреки сравнително безобидния грип тази година, не е измамно. Състоянието е мъчително и много напомня на астматичен пристъп, при който човек не може да си поеме въздух.

 

Да не кажа голяма дума, но поне от 10 години не съм виждал толкова масова епидемия от вирус с кашлица, каза пред “24 часа” началникът на Клиниката по белодробни болести на ВМА в София доц. Коста Костов.

 

Дължи се не само на очакваните за сезона щамове, но и на парагрипни вируси, които водят до трахеобронхити. За разлика от миналата зима пневмониите са средно тежки и рядко пациентите са в състояние за реанимация, но често се стига до бронхити.

 

Страдат хора от всички възрасти. При почти всички се стига до свиркане в гърдите, упорита мъчителна спастична кашлица, която в най-добрия случай трае 2 седмици, но при повечето се задържа поне месец.

 

Лечението зависи от състоянието и спецификата на кашлицата, както и дали има съпътстващи заболявания. Невинаги се налага кашлицата да се потиска, да се пие антибиотик или кортикостероид. Но много от пациентите се оплакват, че заради пристъпите не могат да спят или не успяват да си гледат работата. Тогава се налага по-агресивно лечение, обясни специалистът. Според него сред най-големите грешки в терапията е сухата кашлица непременно да се третира със сиропи, които я правят влажна.

 

“Един от големите проблеми на първичната медицинска практика тук е, че кой както си реши третира кашлицата. В България няма консенсус за лечението, а трябва да има. Ако се подхожда по един начин, се допускат големи грешки. По аналогия с проверката на кулинарните умения по това кой как готви боб, така аз съдя за лекаря по лечението на кашлицата.

 

Сухата не трябва да се атакува със сиропи - твърди доц. Костов. - Сиропите са предназначени да втечняват храчките, но когато няма такива жилави секрети, сиропите са безсмислени. Трябва да се дават медикаменти, които потискат кашлицата. А когато кашлицата е влажна - сиропи, които да я улеснят, като втечняват храчките. За такова състояние са идеални. Но решението за терапията се взема по много критерии след преглед и обстоен разговор с пациента за неговите оплаквания и съпътстващи заболявания. Заблуда е, че острата кашлица минава за 1-2 седмици, нормално е да трае и месец.”

 

Честото пиене на топли течности облекчава при всеки вид кашлица, уточнява специалистът.

 

Ако въпреки предписаната от личния лекар терапия кашлицата продължи над 4 седмици обаче, търсете специалист по белодробни болести. Задължително трябва да се консултират и хора с т.нар. тютюнджийска кашлица, ако тя промени вида си, съветва доц. Костов.

 

Свързани статии:

Кашляте? Дихателна гимнастика и парна баня!

Сок от ананас разтваря секрета 5 пъти по-бързо, отколкото обикновен сироп за кашлица

Мед, зехтин и ракия потушават кашлицата

Бабини рецепти срещу настинки

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Недостигът на йод може да доведе до стерилност или умствено изоставане

Недостигът на йод може да доведе до стерилност или умствено изоставане

Следваща статия
Езикът показва от какво сме болни

Езикът показва от какво сме болни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар