Блог

Езикът показва от какво сме болни

Езикът показва от какво сме болни

Кажете „А-а-а”. Добрият лекар се интересува винаги и от обложеността на езика, защото то е като „надникване” в тялото на пациента. Този мускул тежи около 2 кг, с чиято помощ гълтаме храна и прегръщаме слюнката. Познаването на видовете налепи по него лесно може да ориентира лекаря за какво заболяване става дума.
 

 

Здравият език има тънко бяло покритие. Ако то е по-силно изразено или е оцветено в друг цвят, стои като „изгорял” или има болка при гълтане, то почти е сигурно, че е налице болест у човека.
 

 

Език с бял налеп

Плътно белия налеп означава, че имате проблеми със стомашно-чревния тракт. Можете да имате само стомашен, и само чревен проблем. Обърнете внимание дали налепът е само отдясно, или само отляво, което може да е индикация да се види за смущения и в работата на панкреаса.
 

 

Език с жълт налеп

Ако езикът е обложен в жълто, то причината за това може да е гъбична инфекция в устата. Ако цветът на налепа е много силно изразено жълто, то причината за това може да е проблем в работата на черния дроб или на жлъчката.       
 

 

Червен език

Той е познат още като „малинено” червен език и тогава става дума за скарлатина. Придружен с други симптоми като главоболие, болки в стомаха или в областта на ребрата, то може да е индикация за нарушения в стомашно-чревната система.
 

 

Пустули по езика

Пустулите представляват лезии, пълни с гной. Причината за появята им не е изяснена. Тя може да е свързана с грешки в храненето, както и заради болен зъб, от който тръгва възпалението. Никога не се опитвайте да ги пукате!
 

 

Напукан / набразден език

Дълбоките набраздявания по езика могат да бъдат наследствени. Иначе могат да са симптом на автоимунно заболяване. Език, подобен на „географска карта” може да е резултат и от нощно скърцане със зъби.
 

 

Кафяво/ черно оцветяване

Този вид налепи са резултат от употребата на някои видове лекарства, напр. антибиотици, бактериална инфекция, лъчетерапия. Папилите може да са оцветени в черно и заради започващо заболяване.

 

Свързани статии:

Как да запазим ослепително бяла усмивка

Как цветовете влияят на здравето

4 минути с четка за здрави зъби

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Кашлицата най-масова от 10 г. и държи месец

Кашлицата най-масова от 10 г. и държи месец

Следваща статия
15 невероятни факта за водороден прекис

15 невероятни факта за водороден прекис

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар