Блог

Как спите има значение за здравето ви

Как спите има значение за здравето ви

 

Хората спим в различни пози и с различен интензитет. Някои спят дълбоко, други леко. Някои си отпочиват, други не. Здравето ни може да е застрашено от прекалено много и от прекалено малко сън. Проблеми свързани с качеството ни на сън са деменцията, болести на сърцето, диабет, затлъстяване и други. Позицията, в която спите може да помогне, но и може да повлияе зле. 

 

 

Спане по гръб

 

 

Плюсове: Това е чудесно за гръбнака и врата, защото  гърбът е изправен. Матракът е предназначен за спане на гръб, така че той се използва в пълния си потенциал. В идеалния случай се спи без възглавница, оставяйки врата в неутрална позиция. Спането цяла нощ с лицето нагоре води до по-малко бръчки по лицето с течение на времето.

 

 

Минуси: Гравитацията принуждава основата на езика да застава на пътя на дихателните пътища, което води до хъркане, защото той пречи на дишането. Спането на гръб също е свързано с много сериозна сънна апнея. Поддръжка на гръбначния стълб не винаги води до най-добрия нощен сън и проучване е показало, че хората, които не се наспиват добре са отбелязали, че спят по гръб.

 

 

Спане на една страна

 

 

Плюсове: Спането на лявата страна по време на бременност е добре както за майката, така и бебето, защото това отнема натиска на гърба. Спането на една страна също може да облекчи киселинен рефлукс и киселини в стомаха. Това е най-популярната позиция за спане, но тъй като спането се случва, когато сме в безсъзнание, е трудно да се докаже това със сигурност.

 

 

Минуси: Спането на една страна може да окаже натиск върху стомаха и белите дробове, но редуване на страните може да попречи на това. Такава позиция може да доведе до изтръпване на ръцете, поради ограничено движение на кръв. Изтръпванто на ръцете с течение на времето ще се отрази негативно върху мускулите и нервите. В това положение рамото подкрепя много от теглото на тялото, което свива мускулите на врата и раменете.

 

 

Спане по корем

 

 

Плюсове: Това облекчава хъркането, както и някои случаи на сънна апнея.

 

 

Против: Това е известно като най-лошата позиция за спане. Изравнява кривата, която се среща естествено в гръбначния стълб, което води до болка в кръста, както и натоварва врата. Възможно е да се използват възглавници, за да се привикне постепенно да се спи на една страна. Ако болки ниско в гърба са проблем, поставете възглавница под бедрата и долната част на корема, за да се повиши долната част на гръбначния стълб.

 

 

Матраци от мемори пяна

 

 

Ако изпитвате болки без значение в каква позиция сте избрали да пренощувате, матраците от мемори пяна може да помогнат за облекчаване на болки в гърба. Те може да намалят напрежението, прилагано в определни точки на тялото по време на сън, и да помогнат за облекчаване на болки и страдания.

 

Свързани статии:

 

7 причини да спите повече на лявата си страна

 

Спането на светло може до доведе до напълняване

 

Здрав сън с голо тяло

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
6 най-добри напитки за убиване на раковите клетки

6 най-добри напитки за убиване на раковите клетки

Следваща статия
Тонус за завиждане с тази специална рецепта

Тонус за завиждане с тази специална рецепта

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар