Блог

Как сами да си отгледаме мощен пребиотик

Как сами да си отгледаме мощен пребиотик

Пробиотиците са хит, но за да се развиват полезните бактерии в червата, те се нуждаят от храна, която да достигне до тях без да се разгради и усвои в стомаха. Това е функцията на пребиотиците. Едно такова вещество е инулинът, който се разгражда от бифидо- и лактобактериите до фруктоза, която те използват за жизнената си дейност и размножаване. По пътя си към дебелото черво инулинът също така улавя редица вредни за организма вещества – тежки метали, радионуклиди, холестерол, мастни киселини и токсини, попаднали в организма отвън или представляващи продукти на болестотворните микроорганизми.  Простичко казано - инулинът детоксикира организма и храни полезните бактерии!

 

Научете още лесни начини за детоксикация:
Как да пречистим кръвта си по естествен начин
Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето

 

Да, инулин се предлага като хранителна добавка! Да, инулин се съдържа в артишока, който обаче не е разпространен в България. За щастие, инулин се среща в огромни  количества в едно приличащо на слънчоглед растение, което доскоро бе разпространено в повечето селски и градски дворове. Става дума за гулията или земната ябълка, чиято грудка прилича на чепат картоф, а над земята цъфти с красиви жълти цветове. Нарича се още Топинамбур (от Бразилия). Гулията може да се вари, пържи, соли и маринова. При това тя не е капризна към почвите, не изисква влага и светлина, почти не боледува, не се страхува от вредители, на едно място може да расте до 40 години без всякаква грижа. И най-важното – съдържа 17-19% инулин!

 

Интензивните изследвания върху физиологичното действие на инулина установяват, че той спомага за усвояването на витамините и минералите от организма, особено на калция, магнезия, медта, желязото и фосфора. (Благодарение на инулина усвояването на калция нараства с цели 30%!). Редица изследвания показват, че инулинът понижава нивото на холестерола и триглицеридите. Специалистите твърдят, че ежедневният прием на 3-5 г инулин способства за нормализиране на обменните процеси в организма у диабетици, както и у пациенти с инсулт и инфаркт. Установено е, че това вещество ускорява движението на белите кръвни телца в областта на инфекциите, което води до по-скорошното им ликвидиране. Чрез стимулиране растежа на полезните бактерии в червата, инулинът влияе положителна на имунната система. Научете Как да си отглеждаме пробиотици в тялото

 

Инулинът е най-използвания в света пребиотик, а гулията е обявена за растение на Европа за 2012 година!

Заради своите чудни свойства гулията оказва комплексно влияние върху функционалната активност на черния дроб. Тя подобрява оползотворяването на глюкозата, подпомага синтеза на гликогена (полизахарид, който се синтезира в черния дроб), което означава, че осигурява високо ниво на енергийния обмен. При системна употреба, гулията подпомага лечението на хора с хипертония и сърдечни заболявания. Природните магнезиеви и калиеви съединения, които зеленчукът съдържа, го правят ефективен и безопасен препарат за лечението на аритмия, исхемична болест на сърцето, стенокардия и за предпазване от инфаркти и инсулти.

 

Можете лесно да се „нахраните” полезната микрофлора в червата и да си осигурите силен имунитет по естествен начин – засадете си непретенциозната гулия в двора (дори може да заровите само по-дебели обелки от нея) и отгледайте мощен пребиотик!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: mygardenerstable.files.wordpress.com
Предишна статия
Европейското бизнес общество номинира ИСУЛ за най-добра болница в Европа

Европейското бизнес общество номинира ИСУЛ за най-добра болница в Европа

Следваща статия
Д-р Ася Николова: по вида на кожата можете да познаете наличие на диабет, анемия, болен стомах

Д-р Ася Николова: по вида на кожата можете да познаете наличие на диабет, анемия, болен стомах

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар