Блог

Как да се храните, ако имате камъни в бъбреците

Как да се храните, ако имате камъни в бъбреците

Хора с болни бъбреци и такива, които имат склонност към образуване на камъни в бъбреците трябва да се хранят по малко по-различен начин от останалите здрави хора. На първо място те трябва да пият много вода и други здравословни течности. Поне 2 литра дневно, независимо от сезона. Дори сега през лятото хора с камъни в бъбреците трябва да поемат до 3 литра вода дневно, тъй като голяма част от нея се изпарява чрез потта, а за бъбреците остава много малко и могат да се получат големи проблеми.

 

На второ място хора с камъни в бъбреците трябва да приемат повече храни с фибри – пълнозърнести тестени изделия, много плодове и зеленчуци.

 

За да не се задържат течности в организма и бъбреците да функционират правилно, е хубаво да се храните с продукти, богати на калий. Такива са бананите, кайсиите, авокадото.

 

Хора с камъни в бъбреците и изобщо хора с болни бъбреци трябва да намалят до минимум приемът на сол и солени храни, на спанак, червено цвекло, шоколад, черен чай и кафе, соеви продукти, консервирани риби и пастети.

 

Трябва да бъде контролиран и приемът на витамин С, тъй като той може да образува камъни в бъбреците. Месото също трябва да бъде ограничено, тъй като то също може да създаде проблеми при хора с камъни в бъбреците.

 

 

Приемът на алкохол и подсладени газирани напитки силно увреждат бъбреците, затова е добре да се въздържате от тях. Яйцата също трябва да се консумират умерено при хора, склонни да образуват камъни в бъбреците.

 

Диетата на хора, страдащи от камъни в бъбреците трябва да е разнообразна, с ограничаване на количеството на някои храни.

 

Свързани статии:

Как да опазим бъбреците си здрави

Кажи ми колко пикаеш, за да ти кажа дали са ти здрави бъбреците

10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
entremujeres.clarin.com
Предишна статия
Черниците – плодът против стареене, диабет и лош холестерол

Черниците – плодът против стареене, диабет и лош холестерол

Следваща статия
Народни рецепти за възпалени венци

Народни рецепти за възпалени венци

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар