Блог

Как да се храним ако ни мъчат камъни в бъбреците?

Как да се храним ако ни мъчат камъни в бъбреците?

Камъните в бъбреците представляват образувания с различна форма, големина, физически свойства и химичен състав. Различаваме следните видове камъни: уратни, оксалатни, фосфатни, цистинови, ксантинови и др.
 

Най-важните фактори за образуването на камъни в бъбреците са: нарушение защитните вещества на урината, които поддържат солите и в концентриран разтвор нарушение гъстотата на урината с по - голямо или по - малко количество разтворени вещества в нея, които поразяват лигавицата промени в реакцията на урината в кисела или алкална насока; застой на урината.

 

Диетата при болни с уратни камъни

Този режим на хранене дава много добри резултати. Болните трябва да приемат бедна на пикочна киселина храна, да приемат повече растителни храни (картофи, зеленчуци и плодове) и да пият леко алкални минерални води.Забраняват се храни, които съдържат нуклеопротеиди(сложни белтъчини),от които се образува пикочната киселина бъбреци, слезка, черен дроб, момици, мозък, жълтък от яйце, хайвер, различни тлъсти риби (сьомга, аншоа, херинга), и др. От растителните храни не трябва да се приемат бобови варива (фасул, леща, грах, соя ) и гъби. Позволени са всички видове зеленцуци и плодове, особено тези, които имат уринообразуващо действие, като ягоди, пъпеши, дини, водни круши, сок от нар; мляко и млечни произведения; ограничено количество месо и прясна речна риба(варена); белтък от яйце.

 

Диетичното хранене при болни с оксалатни камъни е подобно на това при уратните камъни. И тук имаме изместване реакцията на урината и на кръвта в кисело направление и затова следва да се дават алкални храни. Преди всичко се препоръчват картофи, които са носители на алкалии и специално поради съдържанието им на калий. Гроздето, портокалите, лимоните също са богати на калиеви соли. За по-бързото отделяне на оксаловата киселина от организма се дават следните плодове и зеленчуци: моркови, прясно зеле, ягоди, ябълки, дюли, дренки, френско грозде, корените на магданоза, целина, круша, отвара от кората на редица плодове.

 

Диетичното хранене при болни,които имат склонност към образуване на фосфатни камъни трябва да спомага за подкиселяването на алкалната урина. В храната не трябва да се съдържат продукти, които са богати на калций, както и да се избягват храни, които въжбуждат нервната система, като алкохол, остри подправки и др. Разрешават се следните храни: отвара от липов цвят, мента или лайка; бял хляб; краве масло; сметана; яйчен белтък; месо и риба във всякакъв вид; тестени произведеня; тиква, пъпеши, дини, краставици; ягоди; ябълки; слаби месни рибни бульони и сосове ,а също и фъстъци, лешници и орехи. Не се разрешават храни като: мляко ,млечни произведения, яйчен белтък; зеленчукови плодове, зелени листни зеленчуци (богати на калций), картофи, моркови (богати на алкалии).

 

Свързани статии:

10 натурални начина да се отървем от камъни в бъбреците

Народни рецепти при камъни в бъбреците

Лимон, зехтин, мед: мощна смес, която разтваря камъни в бъбреците и убива глисти

 

Източник: Здравница

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Защо са толкова полезни хрупкавите чушки

Защо са толкова полезни хрупкавите чушки

Следваща статия
Как да се спасите от неприятната двойна брадичка

Как да се спасите от неприятната двойна брадичка

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар