Блог

Как да се предпазим от слънчева алергия

Как да се предпазим от слънчева алергия

Наистина ли има алергия от слънцето? Звучи като шега, но милиони хора имат някаква слънчева алергия или фоточувствителност, които причиняват кожата им да реагира. При това състоянието не зависи от типа кожа. Какви са причините?


 

Много често слънчевата алергия е страничен ефект на лекарства, билкови препарати и дори слънцезащитни продукти, парфюми и др. В някои случаи (фототоксичност) при излагането на ултравиолетови лъчи лекарствата образуват свободни радикали, които увреждат кожната тъкан, което води до лоши слънчеви изгаряния в районите, изложени на пряка слънчева светлина. В други случаи (фотоалергия) излагането на слънчева радиация преобразува някои лекарства в алерген, който причинява реакция на кожата като обрив или копривна треска. Към лекарствата, които са фототоксични, спадат синтетичните антидепресанти, тетрациклини, противовъзпалитени като ибупрофен и кетопрофен, сулфонамиди в антибактериални кожни кремове. Такава фоточувствителна реакция може да се получи и от зимно слънце или солариум.



Още за алергиите:


Възход на сезонните алергии


Алергии към парфюмите


 

Не е задължително алергията към слънцето да се причинява от лекарства. Имунната система може реагира при излагането на слънчева светлина и да образува антитела.


 

Полиморфната светлинна дерматоза или слънчевата екзема, както още е наричана, се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Може да възникне във всяка възраст, но се проявява в по-голяма степен при деца и младежи. Симптомите на този конкретен вид на слънце чувствителност включват обрив от малки подутини или мехури. Началото може да се случи само с 15 минути излагане на слънце и може да отнеме дни, за да отмине. Смята се, че това е алергична реакция към някои протеини в кожата, която се задейства от излагане на ултравиолетови лъчи. Симптомите са най-изразени след дълъг период от време, в който не сме се излагали на слънчева светлина - обикновено през първите пролетни дни или в началото на лятната почивка.


 

Консултирайте се с алерголог


 

Съществува и слънчева уртикария, при която хората често изпитват сърбеж, зачервяване, възпаление в рамките на минути след като са били изложени на пряка слънчева светлина. Често страдащите имат и други алергии към химикали, външни алергени и някои храни.


Как да избегнем или да облекчим фоточувствителността към слънце:


 

Промени в диетата. Ако имате слънчева алергия вероятно вашата имунна система реагира по-активно на заобикалящата среда и вероятно страдате от хранителни алергии, носни алергии, както и други чувствителности на кожата. Съдържащите се в преработените храни химикали предизвикват алергична реакция, защото те са чужди агенти. Вашето тяло не ги признава като храна и вашата имунна система постоянно се задейства, за да ги атакува всеки път, когато ядете.


 

Как да се пречистим от тежки метали с кориандър


Как да си отглеждаме пробиотици в тялото


 

Добавки. Можете да намалите слънчевите алергии чрез добавки към вашата диета. Пробиотиците стабилизират естествената чревна флора, която подобрява храносмилането. Кверцетинът ограничава действието на хистамините и хроничния възпалителен отговор. (Кверцетин се среща в зеления чай) Витамин С е мощен антиоксидант, който помага за възстановяването на повреден колаген и предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи.


Консултирайте се с дерматолог


 

Защита от слънцето . Когато имате някакъв вид на фоточувствителност, е важно да защитите кожата си от слънцето. Това означава използване на слънцезащитен крем без химически филтри и /или с шапка и защитно облекло. Трябва да се опитвате да излагате кожата си бавно на слънце - рано сутрин или късно вечер.


 

Слънцезащитната козметика може да е опасна!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://doggysbakery.com/
Предишна статия
Българите са на мнение, че здравеопазването е най-важният приоритет в държавата

Българите са на мнение, че здравеопазването е най-важният приоритет в държавата

Следваща статия
Вълшебните свойства на прополиса

Вълшебните свойства на прополиса

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар