Блог

Вълшебните свойства на прополиса

Вълшебните свойства на прополиса

Предполагам всеки е чувал за чудотворните свойства на прополиса. Някои отдавна са се уверили в тях, а други все още не са го пробвали. Ще ви запознаем с полезните свойства на прополиса и се надяваме се да откриете полезна информация и съвети.


 

Прополисът е натурален продукт, който се изработва от пчелите и се използва като съединителен компонент при изграждането на пчелните пити. Заради антибактериалните си свойства той е натурална бариера за външните болестотворни организми и ги държи далеч от кошера. Прополисът е съставен от смоли, восък, цветен прашец, минерали, витамини, флавоноиди, чиито пигменти се откриват в цветовете, плодовете и кората на дърветата.


 

Природен антисептик


 

Антисептичните свойства на прополиса са били познати още на древните египтяни, които са го използвали при мумифицирането. Благодарение на своите дезинфекциращи свойства прополисът помага при заболявания на венците и действа срещу стрептококите – бактериите, които разрушават зъбите.


 

В последно време много се говори за това, че с помощта на прополис може да се укрепи имунната система. Истина е, че прополисът се бори с някои щамове на вирусите (например вирусът на херпеса), но предположението, че той укрепва имунната система все още не е научно доказано, споделят в. 24 часа.


 

Прополисът, както медът и пчелното млечице, са много хранителни, но прополисът съдържа едва 15 калории на 100 г, което е много малко. Ето защо прополисът не може да повлияе негативно нито една диета. Трябва да се знае, че прополисът по-добре се усвоява на гладно. При смесване с други продукти той може да загуби някои от полезните си свойства.


 

Прополис може да се дава и на малки деца. Но това не трябва да е водно-спиртен разтвор. За лечение с простудите на децата е най-добре да се дава сух екстракт на прополис: до 300 мл. дневно в продължение на 10 дни. За възрастните се препоръчват по 25-30 капки водно-спиртен разтвор два пъти дневно.


 

Прополисът има и противопоказания. Не трябва да бъде приеман по време на бременност: някои вещества, които се съдържат в него могат да предизвикат съкращаване на мускулите на матката, което може да е опасно за плода.


 

Още:


 

Вълшебният прополис


 

Учените потвърдиха: куркумата е по-ефективна от поне 14 лекарства – вижте кои са те (номер 4 е тотална изненада)


 

Японска техника за по-тънка талия и изправяне на гръбначния стълб


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.becomegorgeous.com/
Предишна статия
Как да се предпазим от слънчева алергия

Как да се предпазим от слънчева алергия

Следваща статия
Как да разпознаем опасните бенки

Как да разпознаем опасните бенки

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар