Блог

Какво е Кимчи, какви са ползите от него и как да си го направим?

Какво е Кимчи, какви са ползите от него и как да си го направим?

Кимчи е пикантно корейско ястие, направено от ферментирало зеле в комбинация от саламура, чесън, лук и смлян черен пипер. Кимчи е считана за една от най-здравословните храни на планетата. Кимчи е с изключително ниско съдържание на калории, мазнини и захар, с високо съдържание на фибри и съдържа витамини A, B, C. Едно от най-важните неща, които съдържа са здравословните бактерии, наречени лактобацили, намерени във ферментирали храни. Тези добри бактерии помагат на храносмилането, плюс това помагат за спиране и дори предотвратяване на гъбични инфекции. Някои изследвания показват, че ферментиралото зеле има съединения, които могат да предотвратят растежа на рак.

 

Здравни ползи от Кимчи

  • Повишаване на антиоксидантния статус;
  • Предпазва от астма;
  • Свойства против стареене;
  • Предпазва от атеросклероза;
  • Против запек;
  • Здраве на дебелото черво;
  • Здраве на мозъка;
  • Здраве на кожата;
  • Намаля нивата на холестерола;
  • Контрол на диабет;
  • Полезен при загуба на тегло;
  • Засилва имунната система;
  • Превенция на рак;
  • Контрол на затлъстяване.

 

Как да си направим Кимчи?

 

Съставки:

  • 1 голямо китайско зеле;
  • 4 л вода;
  • 1/2 чаша (100г) едра сол;
  • 1 малка глава чесън, обелена и ситно смляна;
  • 6 см парче пресен джинджифил, обелен и смлян;
  • 1/4 чаша (60 мл) сос за риба;
  • 1/3 чаша (80 мл) чили паста или 1/2 чаша корейско чили на прах;
  • 1 връзка нарязан зелен лук;
  • 1 средно голяма ряпа, обелена и настъргана;
  • 1 чаена лъжичка захар или мед.

 

Начин на приготвяне:

 

  • Нарежете зелето надлъжно наполовина, след това нарежете всяка половина по дължина на 3 секции.
  • Разтворете солта във водата и потопете зелето под водата. Сложете една плоча отгоре, за да се уверите, че е под вода, след което се оставя да престои в продължение на 2 часа.
  • Смесете останалите съставки в много голяма метална или стъклена купа.
  • Изцедете зелето.
  • Смесете заедно всички съставки.
  • Добре е да сложите гумени ръкавици, тъй като чили пастата може да оцвети вашите ръце.
  • Сложете смесените съставки в стъклен буркан. Дръжте го на хладно място.
  • Проверете кимчито след 1-2 дни. Ако са се образували балончета, то то е готово и трябва да се съхранява в хладилник. Ако не, оставете го още малко.

 

Свързани статии:

Пробиотици – могат да се използват срещу депресия

Пет добри храни за настроението, които поддържат психичното здраве

4 храни, които ще ви осигурят здраве и спокойствие

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Спирулина - зеленото чудо, което пази от артрит, диабет и рак

Спирулина - зеленото чудо, което пази от артрит, диабет и рак

Следваща статия
Помогнете си срещу опасната епилепсия с народна медицина

Помогнете си срещу опасната епилепсия с народна медицина

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар