Блог

За какво е полезна чубрицата

За какво е полезна чубрицата

Чубрицата е може би една от най-често използваните и ароматни подправки в България. У нас най-разпространени са два вида – градинска чубрица (Satureja hortensis) и Satureja montana , наричана още балканска чубрица.


 

Растението произхожда от районите около Средиземноморието и Черноморието, а негов виден почитател е бил кайзерът Карл Велики, които насърчава активното му отглеждане и засаждане из империята на франките, информира ни австрийският билкар и свещеник Бенедикт*.


 

Освен с кулинарните си достойнства чубрицата има и лечебно приложение – ако страдате от дизентерия, чаят от чубрица може да възвърне здравия ритъм на стомашно-чревния ви тракт. Измъчват ли ви газове (метеоризъм, флатуленция), то те ще бъдат сведени до минимум от съдържащите се дъбилни вещества в стръкчето на чубрицата. Тяхната концентрация е висока, а те са равномерно разпределени в цялото растение, съобщава zdravnitza.com.


 

Останалите активни вещества - витамин С, захариди, флавоноиди, мазнини и етерични масла подобряват имунитета и ни правят по-издръжливи срещу бактерии и вируси. При разстройство и нервен стомах, чаят от чубрица действа затягащо като и двата вида – градинска и балканска чубрица са еднакво ефикасни. Важно е чаят да е приготвен само от един от видовете.


 

Чубрицата се откъсва по време на цъфтежа й, суши се на сенчесто и на ветровито място.


 


 

*Бенедикт е ученик на Херман Йозеф-Вайдингер (1918-2004), считан за един от най-известните съвременни природолечители, последовател на Света Хилдегард, Парацелс, Кнайп... Вайдингер е основател на дружеството”Приятели на лечебните билки”. Свещеник Бенедикт е колумнист на австрийския вестник Kronenzeitung.


 

Още:


 

Барбекю: как да избегнем опасността от рак при печене


 

Ползи за здравето от карамфила (подправката) или ако всичко друго се провали пробвайте с малко масло от карамфил


 

Коварен лъжец за вкуса – отново за хранителните добавки


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
cc-calendula.blogspot.com
Предишна статия
7 полезни съвета за естествено пречистване на черния дроб

7 полезни съвета за естествено пречистване на черния дроб

Следваща статия
Чудодеен лековит извор край манастира „Св. Марина“ избавя от безброй болести

Чудодеен лековит извор край манастира „Св. Марина“ избавя от безброй болести

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар