Блог

Ползи за здравето от карамфила (подправката) или ако всичко друго се провали пробвайте с малко масло от карамфил

Ползи за здравето от карамфила (подправката) или ако всичко друго се провали пробвайте с малко масло от карамфил

Карамфилът е изключително богат на антиоксиданти. Най-често хората използват карамфил като локално обезболяващо средство – най-вече при зъбобол. Повечето хора обаче като че ли не познават множеството ползи за здравето, които има тази подправка.

 

Сушените пъпки на растението съдържат ароматни масла, които именно придават медицинските и кулинарните им свойства. Добре е да си купувате именно цели пъпки, тъй като когато е в прахообразно състояние карамфилът бързо губи полезните си съставки. За да разберете дали са пресни, когато си купувате пъпки, натиснете някоя от тях с нокът. Трябва да усетите силен  аромат и по нокътя ви да остане мазнина.

 

Можете да си направите отвара от карамфил, която има силно антибактериално действие. За целта счукайте няколко пъпки (колкото да напълните пликче за чай) и накиснете в гореща (но не вряща) вода и оставете да преседят 8-10 мин. От отварата става и чудесна натурална вода за уста.

 

Най-добри резултати можете да постигнете с есенциално масло от карамфил. Ето неговите приложения:

 

  • Маслото от карамфил има изключително добър противогъбичен ефект. Отварата от пъпки или карамфилово масло доказано помага при кандидоза. Маслото може да се нанася и директно върху кожата при други гъбични инфекции, но трябва да имате предвид, че то е много силно и може да доведе до временен дискомфорт или ако прекалите с употребата му дори до манганова токсичност. За да избегнете подобни нежелани ефекти можете да разредите маслото от карамфил с отвара от пъпките на растението.

 

  • Карамфилът има антивирусен и антибактериален ефект. Може да се използва при настинки, кашлица и дори грип.

 

  • Карамфилът предпазва от диабет, тъй като увеличава тройно нивата на инсулин при приемащите го. Той е изключително богат на манган, който е жизненоважен за метаболизма на тялото.

 

  • Подпомага храносмилането – можете да изпробвате тези му свойства като изпиете чаша чай от карамфил след някоя прекалено обилна вечеря. Това ще облекчи храносмилателния дискомфорт и чувството за подут стомах.

 

  • Карамфилът е много богат на магнезий, калций, витамин С и К, както и на Омега-3.

 

 

Внимание: Не се препоръчва употребата му от малки деца и бременни!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.shescribes.com
Предишна статия
Пирогов посреща пролетта с „кардиологични дни“

Пирогов посреща пролетта с кардиологични дни

Следваща статия
Шокиращо: българинът яде средно 36 килограма захар на година!

Шокиращо: българинът яде средно 36 килограма захар на година!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар