Блог

Сбогом на простудната хрема - без лекарства!

Ниски температури, влага, застудяване – задава се сезонът на течащия нос! Щом навън температурите паднат, кръвоносните съдове в носната лигавица се свиват. Притокът на кръв намалява, а е известно, че тя има бактерицидни свойства, т.е. унищожава болестотворните микроорганизми. Лесно нахлуват вируси, бактерии и гъбички - инфекцията чука на вратата! Най-бързото решение срещу хремата са капките за нос без рецепта, но с тях трябва много да се внимава, защото при продължително използване могат да доведат до медикаментозен ринит (удебеляване на носната лигавица, което се лекува много по-трудно и продължително от специалист УНГ).

 

За да се предпазите от простудна хрема или при първи симптоми на настинка, помогнете на носната лигавица с влага – вземете горещ душ с много пара и овлажнявайте въздуха в спалнята. Промивките на ноздрите с физиологичен разтвор (методът силно се препоръчва от педиатрите на младите майки) или инхалации с лайка, мента и босилек са също простичко решение.

 

Народната медицина изброява всякакви ефикасни средства като сок от лук, чесън или праз, но те са трудно приложими в динамичното ежедневие. По-приемливи решения са комбинацията от мед и канела, която е естествен антибиотик, малки зрънца захаросан мед в ноздрите или разтвор на прополис като капки за нос. По-непознати методи от чуждестранната народна медицина препоръчват дъвчене на суров джинджифил с малко сол (вече продават ароматния корен свободно в хипермаркетите) или чай от джиндифил (няколко филийки се варят за 5-7 минути в чаша вода). Инхалации със синапено масло (2 лъжици в ½ чаша вода) също облекчават. Ако хапнете истинска силна горчица, също ще усетите мигновено отпушващия ефект на синапа!

 

Източната медицина пък предлага срещу хрема стимулиране на акупунктурни точки на лицето. Натиснете и разтривайте с двата показалеца точките непосредствено до ноздрите. За отпушване на носа и за приспособяване към смяната на сезоните натискайте с кокалчето на свит среден пръст точката в средата под носа.

 

Хомеопатията препоръчва засилване на имунната система преди сезона на настинките, но има редица хомеопатични препарати, които могат много да облекчат хремата. Препаратът Euphorbium spray помага при запушен нос и ако хремата е минала във фазата на сгъстяване на секретите. Cinnabsin - това е комбиниран хомеопатичен препарат, таблетна форма, подходящ за водниста хрема. Ако сълзенето на носа е в начална фаза, а секретът бистър, ще помогне Allium cepa 15 CH. Специалистите по хомеопатия ще препоръчат и индивидуални решения за хремата.

 

Не забравяйте, че хремата може да е причинена от алергии или да е признак на други заболявания. Ако симптомите не отминат за няколко дена или се задълбочат, потърсете помощ от вашия семеен лекар или от специалист УНГ!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://andreymorozov.name/kupilsya-na-zapax/
Предишна статия

Двойки храни за супер здраве. Синергия в кухнята!

Следваща статия

Най-известното хапче на Земята. За какво и как да използваме Аспирин.

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар