Блог

Защо побеляваме и на 20

Защо побеляваме и на 20

Цветът на косата ни се определя от процентното съдържание в космите на "багрилото" меланин, което оцветява и кожата ни. Когато в специализираните клетки (меланоцити) количеството на меланин стане недостатъчно, косата започва да сивее. Нарушеното му производство и пълното му заместване от въздушни мехурчета е причина косата да изглежда бяла. В момента учените се опитват да открият начин, по който да стимулират дейността на стволовите клетки на меланоцитите, което да предотврати появата на сиви и бели косми.

 

По принцип човек е устроен така, че с напредване на възрастта количеството на меланин в космите започва да намалява. Това са несмущаващи закономерни процеси от нормалната човешка физиология. 

 

Очевидно има и други фактори, които оказват влияние за побеляване на косата, които са строго индивидуални. Например, проучване, направено върху 200 близнаци показва, че процесите на побеляване протичали с различна скорост при разнояйчни близнаци, докато главите на еднояйчни близнаци побелявали с еднаква скорост, независимо какъв начин на живот са водели. Естественият извод тогава бил, че няма начин да се контролира или да се забавя процесът на побеляване на косата, тъй като е пряко свързан с наследствеността.

 

Много са примерите с хора, които са побелели след шок и силни стресови ситуации, последствието от които е увреждане на генетичната информация на меланоцитите. Това, което зависи от нас, е да търсим начини за изграждане на правилно мислене с по-голяма стресоустойчивост.

 

Токсичните условия от външната среда и вредностите, попаднали в тялото чрез храната и водата могат да действат като "стресогени". В един здрав и млад организъм битка се води във всеки един миг в клетките с увредено ДНК . Великата природа на тялото намира различни начини и поправя уврежданията. Когато обаче това не е достатъчно и няма ново попълнение от неувредени меланоцити, косата посивява. Побеляването дори може да се определи като защитен механизъм, който е полезен за здравето.

 

Разумно е да се предпазваме от всякакъв стрес. Не че в прошарената коса няма чар и респект като символ на мъдрост. Още повече, че бялата коса отива на мнозина. Достатъчно е да се пазим от фактори, които увреждат ДНК молекулите на клетките в скалпа ни. А това значи да се съобразяваме при избора на шампоани, балсами и маски за коса; храните, с които избираме да се храним; течностите, които пием и мястата, в които избираме да жимвеем и да почиваме.

 

Свързани статии:

Арганово олио се справя с белите коси

Как да забавим побеляването на косата

Къна - тайната на красивата коса

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Внимание пушачи. Билката зелен чай ще изчисти дробовете ви от никотина

Внимание пушачи. Билката зелен чай ще изчисти дробовете ви от никотина

Следваща статия
Влиянието на кръвната група върху здравето

Влиянието на кръвната група върху здравето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар