Блог

Захарта причинява повече вреда за здравето, отколкото ни се казва

Захарта причинява повече вреда за здравето, отколкото ни се казва

Проучване, проведено от изследователи от Университета Туро и Университета в Калифорния Сан Франциско Беньоф Детска болница, публикувано в списание Obesity, предполага, че захарта причинява дори повече увреждане на здравето, отколкото се вярваше преди това.

 

Изследователите открили, че когато заменят захарта в диетите на затлъстели деца с равен брой калории от нишестени храни – включително нездравословна храна като картофен чипс – симптомите на метаболитен синдром на децата започват да се обръщат за по-малко от десет дни.

 

Проучването показва, че вредата, причинена от диетична захар, не може да бъде напълно обяснена за приноса ѝ за наддаване на тегло и затлъстяване.

 

Шокиращи подобрения за по-малко от две седмици

Изследването е проведено върху 43 деца на възраст между 9 и 18 години, които са били насочени към детската болница, заради здравословни проблеми свързани със затлъстяването. Децата са били попитани за техните типични домашни диети, а след това всичките им храни са били подготвяни за тях в болницата за следващите девет дни. Изследователите са намалили захарта в детските диети средно от 28 процента от дневните калории до 10 процента, и допълнително намаляват фруктозата от 12 процента  до 4 процента от калориите. Захарта се е заменила с храни, съдържащи скорбяла (сложни въглехидрати), съдържащи същото количество калории, като тези, които са отстранени. Храните, съдържащи скорбяла, обаче, не се считат непременно за здравословни, и са включвали кренвирши, чипс и пица.

 

Децата са били инструктирани да се теглят ежедневно. Ако е изглеждало, че загубват тегло, което показва спад в дневния прием на калории, изследователите са увеличавали количеството на храна, която са яли, докато не възстановят първоначалното си тегло. Всички диети са били предназначени да поддържат същите пропорции мазнини-протеин-въглехидрати като първоначалните диети на децата.

 

Само след девет дни, учените са видели подобрения в нивата на диастолното артериално налягане, LDL („лошия“) холестерол, триглицеридите на децата, кръвната глюкоза на гладно, инсулина и чернодробната функция.

 

Скалата на много от промените е била забележителна. Инсулиновите нива намаляват с 50 на сто, докато глюкозата на гладно и на диастолното артериално налягане падат с пет точки.

 

„С други думи, ние обърнахме метаболитното им заболяване само за 10 дни, дори по време на ядене на преработени храни, като просто премахнахме добавената захар и я заместихме с нишесте, без да се променят калориите или теглото“, пише водещият изследовател Робърт Лустиг в Guardian.

 

Лустиг е педиатър ендокринолог и автор на книгата Fat Chance: The Hidden Truth About Sugar.

 

Токсичните ефекти на лошата диета

Лустиг казва, че проучването подкрепя твърдението му, че „една калория не е просто калория“, както и че калории от различни източници могат да допринасят различно за метаболитно заболяване.

 

Той пише: „Въпреки че това изследване не доказва, че захарта е единствената причина за метаболитно заболяване, то ясно показва, че тя е променяща причина“.

 

Нарастващ брой застъпници на общественото здраве се фокусират върху намаляване на потреблението на захар, като сравнително директен начин за подобряване на здравето в световен мащаб. Неотдавнашно проучване на изследователи от университета Тъфтс, публикувано в списание Circulation, например, използва предишни оценки за това как потреблението на захар допринася за хронично заболяване, за да изчисли, че консумацията на подсладени безалкохолни напитки убива 200,000 души годишно.

 

Друго проучване установило, че на всеки 150 калории стойност захар в предлагането на храни на една страна, процентите на диабет тип 2 се увеличват 11 пъти.

 

В скорошно издание на Британски вестник по спортна медицина, група от здравни изследователи подчертават научния консенсус, че е невъзможно да се противодейства на ефектите на неправилното хранене – включително излишната консумация на захар – само с физически упражнения. Писателите обвиняват индустрията за бързо хранене, че заема от методите на Тютюневата индустрия, като се опитва да засили значимостта на упражненията и да затъмнява токсичните ефекти на неправилното хранене.

 

Свързани статии:

Захарта – коварен убиец

5 неща, които ще ви случат, ако спрете да ядете захар

Кога и колко пъти трябва да се измерва кръвната захар?

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
3 начина за пиене на сода за по-добро здраве

3 начина за пиене на сода за по-добро здраве

Следваща статия
7 забележителни факти, заради които трябва да се пие сок от домати ежедневно

7 забележителни факти, заради които трябва да се пие сок от домати ежедневно

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар