Блог

Жените срещу болката - как да победим в битката срещу менструалните болки?

Жените срещу болката - как да победим в битката срещу менструалните болки?

Почти 50% от жените водят ежемесечна война с болката по време на първите два дни от менструалния си цикъл. 15% от тях признават, че болката ниско долу е толкова силна, че пречи на активното им ежедневие – от извършването на най-леките физически действия до проблеми със съсредоточаването и взаимоотношенията с околните. Когато мъките, съпътстващи цикъла ни не алармират за сериозен проблем, те не се възприемат като медицински проблем. И тъй като „просто да си останем вкъщи“ не е решение, време е за действие! 
 

 

Силните страни на противника

Биологическите активни вещества в организма – простагландини – са главният виновник за дискомфорта по време на месечния ни цикъл. Те засилват маточните контракции (свиване и отпускане на маточните мускули), за да изхвърлят кръв, течности и тъкан от матката извън тялото ни. И като че ли това не е достатъчно, но менструалните болки могат да бъдат придружени от главоболие, гадене, диария и общо неразположение. 
 

 

На война, като на война

 

В любовта и на война всички средства са позволени, а в епичната битка срещу менструалните болки вече има немалко трикове, открити от воюващите дами по цял свят.
 

Представяме ви топ 10 начина да се справим с менструалните болки
 

 

1.    Стратегия: Витамини

Пиенето или набавянето чрез храната на подходящите витамини по време на месечния цикъл дава впечатляващ ефект върху болката. Витамини от B групата облекчават спазмите и ги правят по-леки за понасяне. B6 отпуска матката, B3 подобрява снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества и по този начин намалява коремните болки. Според последните проучвания витамин Е ефективно редуцира трайността и силата на крампите. Цинкът, калцият и Омега-3 мастните киселини също са верен приятел в борбата с болката. 
 

 

2.    Здрав дух в здраво тяло

Не преяждайте в дните от месечния ви цикъл. Хранете се по малко, но често, като задължително включете повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци в менюто си. Намалете консумацията на сол, кафе, големи количества захар, алкохол и цигари. Дневната доза вода на ден си остава минимум два литра, дами. Е, и парченце черен шоколад няма да навреди. 

 

 

3.    Артилерията

Медикаментите без лекарско предписание, съдържащи парацетамол, са особено подходящи при менструални болки. Счита се, че парацетамолът действа преди всичко на мозъка и влияе на много различни видове болка. Той инхибира продукцията на химични вещества, които причиняват болка и възпаление – така познатите ни простагландини. Специалистите съветват да изпием хапче още докато спазмите са леки, защото колкото по-рано лекарството започне да забавя производството на простагландини, толкова по-добре. 
 

 

4.    Топло, топло… до решението

Особено ефективен метод за облекчаване на менструалните болки, предаван от поколение на поколение, е затоплянето на зоната в долната част на корема. Независимо дали ще използвате загряваща възглавничка, компрес или домашния любимец, резултатът е гарантиран.
 

 

5.    Рота, равнис, рота, Ембрионална поза!

Най-ефективните пози на тялото при менструални болки е ембрионалната. Легнете на удобна повърхност. Сгънете коленете си към тялото. По този начин ще отпуснете коремните мускули и ще облекчите напрежението в тях. Не забравяйте да дишате дълбоко. 
 

 

6.    Био аптечка

В „аптечката на баба“ можете да откриете немалко полезни билки, които ще ви успокоят и ще редуцират менструалните болки. Потърсете жълт кантарион, иглика, корен кава кава и корен от черен кохош. Пригответе си чаша чай и изчакайте положителния им ефект. За да го засилите, започнете да пиете билките няколко дни преди датата на месечния ви цикъл. 

 

 

7.     Напред!

Леките! Упражнения и разходките на чист въздух също помагат в борбата с болката. Йогата и пилатеса са сред най-предпочитаните за отпускане на мускулната тъкан. Не забравяйте, че твърде силните физически натоварвания са абсолютно противопоказни. 
 

 

8.    Аромотерапия 

Силно оръжие срещу спазмите са отпускащите топли душове и ароматни вани. Те имат успокояващо действие върху нервната система, особено ако са комбинирани с няколко капки лавандула, мащерка, здравец или лайка. 
 

 

9.    Релаксиращи масажи

Правете кръгови движения с много лек натиск върху кожата на коремната област, за да повлияете на по-доброто състояние на мускулатурата и да редуцирате спазмите в матката. 
 

 

10.    Make love – not war!

Сексът доказано помага за намаляване на болката ниско долу. По време на оргазъм се освобождава напрежението в матката и нейните стени се отпускат. Освен лечение, сексът е и отлична профилактика.

 

 

Свързани статии:

5 билки за естествено облекчаване на симптомите от менопауза без хормони

Лечение с магданоз помага при редица болести

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Диабет и хранене – как да се справим

Диабет и хранене – как да се справим

Следваща статия
Вируслог: В момента истински грип в България няма

Вируслог: В момента истински грип в България няма

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар