Блог

5 билки за естествено облекчаване на симптомите от менопауза без хормони

5 билки за естествено облекчаване на симптомите от менопауза без хормони

Умора, промени в настроението, нощно изпотяване и намалено либидо, са само някои от най-неудобните симптоми, които съпътстват менопаузата. Това е процес, отбелязващ края на плодовитостта на жената, който се наблюдава обикновено на възраст около 51 години.

 

Изчерпването на яйчниковите фоликули, води до ниски нива на естроген, които в най-голяма степен предизвикват нежеланите реакции, свързани с менопаузата. По-ниски нива на андроген, или мъжки хормони, допринасят за загубата на сексуално желание.

 

Хормонална заместителна терапия, включително естроген, прогестерон и тестостерон, често се предлагат за лечение на менопауза и свързания с нея хормонален дисбаланс.

 

Въпреки това, много хора изпитват, свързани с медикаментите, странични ефекти. Продължителната употреба, както и неправилната дозировка, може да допринесе за някои много сериозни рискове за здравето, включително рак на гърдата, кръвни съсиреци, инфаркт на миокарда и инсулт. Въпреки това доклад от EmpowHer.com изброява пет билки, които са полезни за намаляване на дразнещи и понякога болезнени симптоми, свързани с менопаузата.

 

1.) Куркума (куркумин)

Изключително популярна в Индийския стил ястия, куркумата осигурява изобилие от безкрайни ползи за здравето, спечелила титлата, като една от най-разнообразните суперхрани на планетата. За този член от семейството на джинджифила се смята, че има над 600 потенциални приложения за превенция и терапия и 175 различни полезни физиологични ефекти, както е докладвано от Natural News. Един от тях е способността да намаля болки в ставите и болки в мускулите.

 

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на куркумата свършват отлична работа за лечение на хронична болка, причинена от артрит, болки в тялото, тендинит и мускулна умора. Въпреки това, за да бъде ефективна за лечение на умерени до сериозни заболявания, куркумата трябва да се взима под формата на капсули с дози от 1000 до 3000 мг, разделени през деня.

 

2.) Черен кохош (Actaea Racemosa)

Също така нирачана цимицифуга, тази билка е член на семейството на лютиче и е с родина Северна Америка. Тази билка е била използвана като лекарство през 19-ти век за лечение на ревматизъм (артрит и болки в мускулите). Въпреки това, по-нови приложения включват лечение на горещи вълни, нощно изпотяване и сухота на влагалището, сочат данни на Националния център за допълнителна и алтернативна медицина (NCCAM).

 

Типичните дози варират от около 500 до 1500 мг на ден. Редки нежелани реакции включват проблеми със стомаха.

 

3.) Аврамово дърво (Vitex agnus-castus)

Това е малък храст с лилави цветя, чиято родина е Източното Средиземноморие. Тази билка е била използвана в продължение на хиляди години, включително и да помага за потискане на сексуалните желания при монасите през Средновековието. Гръцките лекари са давали тези пиперливи плодове за съпругите на войниците да им помогне да се въздържат от секс, докато техните съпрузи са в битка според MountainRoseHerbs.com.

 

Днес проучванията показват, че билката може да допринесе за подпомагането на здравословен и редовен менструален цикъл, както и намаляване на неприятните симптоми на менопаузата. Това е особено полезно за жените в перименопауза, където симптомите може да продължат до две години преди пълното настъпване на менопаузата. Ефективните дози включват 250-1,000 мг сутрин.

 

4.) Жълт кантарион

Това цъфтящо растение е широко използвано за лечение на психични заболявания в Европа и може да бъде полезно за жените в менопауза, страдащи от лека до умерена депресия. Тази билка може да повиши фоточувствителността и е известна също, че взаимодейства с антидепресанти, противозачатъчни, сърдечни лекарства и други фармацевтични лекарства.

 

Препоръчителните дози са 300-900 мг на ден.

 

5.) Корен от мака

Перуански зеленчук от семейството на ряпата, тази билка е чудесна за балансиране на хормони, като неговите хранителни вещества подпомагат нормалната хормонална продукция, съобщава WellnessMama.com. Естествено с високото си съдържание на минерали, коренът от мака повишава енергията, издръжливостта и либидото, както и плодовитостта, и настроението. Той също така намалява хормоните на стреса и осигурява спокойствие.

 

Предлага се в прахообразна форма, корен от мака може да се смесва в шейкове, кафе или сок. Може да се вземе под формата на капсули в дози, вариращи от 500 до 2000 мг на ден.

 

Свързани статии:

Диета при менопауза помага да се преживее по-лесно този труден етап от живота на жените

Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници

Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Билки за борба с настинки, грип и развитие на хронични заболявания

Билки за борба с настинки, грип и развитие на хронични заболявания

Следваща статия
Чай от маточина действа като приспивателно

Чай от маточина действа като приспивателно

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар