Много билкови съединения намаляват възпалението и засилват имунната система на телата ни. Две от най-добре проучените противовъзпалителни, имунно-укрепващи билки са куркума и зелен чай. Това са страхотни съставки за добавяне в дневния ви режим, за да засилите имунната си система и да се предпазвате от от настинки, грип и развитието на хронични заболявания.
Някои фундаментални принципи за поддържане на силна имунна система включват избягване на захар и токсини от околната среда и намаляване на стреса. Освен това, редовни физически упражнения, както и добри навици на сън също са изключително важни. И накрая, включването на имунно-стимулиращи билки като куркума и зелен чай ще осигури допълнителен тласък, от който се нуждае тялото, за да преодолее основните климатични промени и други стресови фактори.
Куркума
Оранжевата азиатска билка куркума е била традиционно използвана в продължение на векове от Аюрведа и китайската медицина. Куркуминът е най-мощното активно противовъзпалително съединение в куркумата. Куркумин е показан, че е мощно средство за потискане на хронични възпалително медиирани болестни процеси.
Много азиатски култури използват куркума в почти всяко хранене. Те хвалят нейните медицински и качества против стареене. Западната медицина едва започва да проучва нейните компоненти на много дълбоко ниво, за да разбере по-добре забележителните здравословни свойства на куркумата. Над 500 проучвания са се появили в масовата литература, доказващи раково-защитните ефекти на куркуминът.
Куркумата е мощно лечебно средство. Куркуминоидните съединения усилват нивата на най-мощните антиоксиданти в тялото, включително глутатион, супероксид дисмутаза и каталаза. Тези молекули са критични за организма, да ограничава увреждане, свързано с оксидативен стрес на жизненоважни органни системи.
Куркуминът регулира туморните супресорни пътеки и задейства медиирана от митохондриите смърт в раковата тъкан. Куркуминът е антиангиогенно средство, което означава, че изключва възможността раковите клетки да развиват допълнително кръвоснабдяване, което използват за гориво. Този ефект прави раковите клетки по-уязвими на фармакологични лечения като химиотерапия и други лекарства за контрол на рака.
За оптимална абсорбция на куркумин е необходимо да съчетавате куркумата с добри мазнини, като кокосово масло, мляко или зехтин. Също така, бихте искали да добавите щипка черен пипер, заради молекулата пиперин, която подобрява поемането на куркумин.
За лица с хронични възпалителни заболявания, такива като рак, се препоръчва да се допълват с висока доза куркумин. Открийте добавка, която е направена с пиперин с ентерично покритие, което предпазва хранителното вещество от стомашната киселина за оптимално усвояване.
Зелен чай
Зеленият чай е основна азиатска напитка, която набира популярност в цяла Северна Америка. Като модерна напитка, много хора търсят зелен чай като здравословна алтернатива на кафе и други топли напитки. Изследванията показват, че зеленият чай е богат на полифенолни антиоксиданти, които имат изключителни ползи за здравето.
Издание на Antiviral Research от ноември 2005 демонстрира как епигалокатехин галат (EGCG) потиска репликациятата на грипния вирус в клетъчна култура. Учените открили, че той блокира ензима хемаглутинин във вируса, който потиска способността му да заразява други клетки. Той също така потиска синтезата на вирусната РНК чрез промяна на ключовите качества на клетъчната мембрана на вирусна.
ECGC е показан, че потиска патогенни вируси като Епщайн-Бар, херпес симплекс, HIV-1 и грипния вирус. Зеленият чай съдържа високи нива на L-теанин, който е доказан, че активира човешки гама-делта Т-лимфоцити, за да пролиферира и прави интерферон гама (If-G). If-G е мощен антимикробен цитокин, който е първата линия на отбрана срещу инфекции в кръвния поток.
Зеленият чай съдържа и малки количества от алкиламини, които се намират и в патогенни организми. Когато пием зелен чай, присъстващите алкиламини действат като сравнително слаби антигени, които не активират напълно имунната система, но я държат в готовност. Това подготвя имунната система срещу бактериални и вирусни нашественици.
Свързани статии:
Чаят от куркума – напитката на японските дълголетници
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави
Зелена светлина за зеления чай
Автор: biopogled.com
Коментари