Блог

Чай от маточина действа като приспивателно

Чай от маточина действа като приспивателно

В редицата на успокояващите билки в българската народна медицина почетно място заема ароматната маточина. Тя успокоява, повишава концентрацията и активността в работата, гони тревогата и раздразнението. Чай от маточина е отлична гаргара за болки в гърлото и настинка и вечер за здрав и спокоен сън.

 

Растението съдържа етерично масло от цитрал, цитронелол, мирцен, гераниол – вещества, които имат спазмолитичен ефект върху хранителната и дихателната система. В състава му влизат още витамин С, керотин, органични киселини и флавоноиди. Те са антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, подсилват имунната система и подмладяват.

 

Етеричното масло от маточина има специфичен аромат на лимон и мента и има силно антисептично действие и се използва в ароматерапията за успокоение и релаксация.

 

Билката помага срещу вируси, остра кашлица, потиска гаденето и стимулира апетита благодарение на приятния си аромат.

 

В народната медицина с маточина и отвара от нея се лекуват високо кръвно, шум в ушите и нередовен месечен цикъл. Лековитата билка действа срещу неврози, ускорен пулс и мигрена. Масло от лековитата билка маточина пък лекува гъбички, бактериални инфекции и голяма част от кожните проблеми като екземи или акне.

 

Ако страдате от възпалени венци и лош дъх, може да се жабурите с отвара от маточина. Тя ще придаде приятен и много свеж вкус.

 

Медицината е раздвоена по отношение на това дали отвара от маточина може да се приема при бременност. Едни смятат, че билката помага при сутрешно гадене и потиска колебанията в емоционалното състояние. Други обаче смятат, че чай от маточина може да доведе до усложнения при бременност. Затова е най-добре да се консултирате с вашия лекар при този проблем.

 

Свързани статии:

10 хитрини за наистина здравословен сън

Теменужка и мушкато за здрав сън

Здрав сън с голо тяло

 

Автор: lechitel.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
5 билки за естествено облекчаване на симптомите от менопауза без хормони

5 билки за естествено облекчаване на симптомите от менопауза без хормони

Следваща статия
При депресия – яжте кисело мляко

При депресия – яжте кисело мляко

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар