Блог

Теменужка и мушкато за здрав сън

Теменужка и мушкато за здрав сън

В източните страни казват, че могат да преценят здравето и душевното състояние на домакините си само по начина, по който те си поддържат цветята в дома.

 

Няма цвете, което да е излишно в един дом. Всяко от тях влияе положително по един или друг начин. Важното е да намерите точното място на всяко растение. Това са простичките съвети, които дава на своите клиентки русенската флористка Мирослава Иванова. В магазина й, разположен в центъра на града, има богато разнообразие. Достатъчно е да кажете няколко думи за човека, за когото сте решили да купите цвете, за да подбере тя най-точното растение.

 

„Да отгледаш цвете си е цяло изкуство и който си мисли, че това е проста работа, се лъже. Цветята изискват и внимание, и грижи. Ако искате във вашия дом да цари семейно щастие, сложете саксия със спатифилум в стаята, където си почивате или спите. Това е много полезно цвете за дома, защото прочиства много добре въздуха в помещението”, съветва Мира.

 

В същото време е важно да се знае, че ароматните цветя не са препоръчителни за помещението, в които почиваме. Същото важи за цветята с ярки цветове, като оранжево и жълто, защото те действат възбуждащо и енергично на нервната система. Подходящи са цветята в студени цветове – светло сивото, лилавото, бялото,  тъй като тези цветове действат успокояващо.

 

За спалнята са подходящи още теменужката и мушкатото. Последното е изключително препоръчвано от всички флористи и ботаници заради специфичната миризма, която действа изключително успокояващо на организма. В спалнята можете да сложите още калатея и драцена, но задължително те трябва да бъдат с дребни листа, тъй като по големите се събира много повече прах, което вреди на организма.

 

Няма цвете, което да не е подходящо за дома. Ако ароматните не стават за спалнята, те са изключително подходящи за трапезарията и кухнята. Сред този тип растения са саксиите с подправки. Ползата от тях е двойна – от една страна една страна, те са с приятен, нерядко специфичен аромат, а от друга, с такива растения винаги осигурявате свежи подправки, с които да овкусите домашните гозби.

 

Ако имате дихателни проблеми, можете да сложите в дома си розмарин, мента – ако искате да премахнете умората, а ако искате да си гарантирате добър сън – сложете в стаята мушкато.

 

Въпреки че няма цвете, което да вреди на дома, ако искате семеен мир, уют и спокойствие не слагайте близо до спалнята си или в нея кактус, защото той пречи на хармонията в семейството ви.

 

На работното си място можете да сложите саксия с детелина, амарилис или бонзай.

 

Според клиентите на Мира, 50% от цветята са капризни за отглеждане и изискват специални грижи. Според нея самата обаче, гарденията е най-капризното цвете, за което и тя още не успява да намери точната формула за да виреене в нашите условия. Цикламата, за която също казват, че изисква специални грижи, трябва да се полива само в чинийката, а орхидеята, която е изключително благодатна за спалня, просто трябва да бъде сложена на точното място и да получава нужните грижи, които Мира дава на своите клиенти. Ботаници твърдят, че отделя аромат, но е толкова слаб, че не се усеща.

 

Грижата за голяма част от цветята не се изискват кой знае колко усилия, уточнява Мира. През летните месеци можете да окъпете цветята, но трябва да внимавате да не остане вода по стволовете, защото може да загният. Растенията с големи листа просто се забърсват с влажна кърпа.

 

Свързани статии:

Какво лекуват растенията или аптека в саксия

10 хитрини за наистина здравословен сън

Недоспиването състарява мозъка

 

Автор: ehograf.info

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://boisdejasmin.com/
Предишна статия
Ружата - биле за белите дробове

Ружата - биле за белите дробове

Следваща статия
Петнадесет храни, които подобряват работата на сърцето

Петнадесет храни, които подобряват работата на сърцето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар