Блог

Здрав сън с голо тяло

Здрав сън с голо тяло

Ако искате всяка вечер да спите като къпани, спете голи. Това показва ново международно проучване на Националната фондация за съня на Великобритания. Един на всеки трима възрастни спи гол, а това от своя страна носи много облаги. Експертите са установили, че свалянето на пижамата преди лягане подобрява качеството на нашия сън, но също така засилва и връзката с партньора и помага за изгарянето на калориите.

 

Доказано е, че температурата в нашето тяло се понижава с около половин градус, за да може човек да заспи. Мозъкът, който управлява вътрешния ни часовник, изпраща сигнали на организма да освободи топлината от тялото. Според това изследване телесната ни температура е най-висока в 23.00 часа и най-ниска в 4.00 часа сутринта. Ако все пак има нещо, което пречи на температурата ни да се понижи, то нашият мозък реагира веднага като ни събужда. Това е и основният проблем на хората, които страдат от безсъние. Когато спим голи, помагаме на организма си да се охлади и да поддържа по-ниска температура, за да е сънят по-добър и качествен, обясняват специалистите.

 

Различни проучвания показват, че феновете на спането без дрехи са около 10%. За тях няма значение, че навън е лют студ. Техните аргументи далеч не са свързани само с охлаждане на тялото.

 

Според тях без дрехи сънят е по-лек! Няма ги досадните материи, които дразнят или пречат. А и излиза по-евтино.

 

От друга страна специалистите са доказали, че хората, които спят голи, имат по-добри взаимоотношения с околните! Това е така, защото при допир на кожа се отделя хормонът окситоцин, който от своя страна намалява нивото на стреса, успокоява съзнанието и не на последно място понижава кръвното налягане, а чувството на щастие се повишава. Изводът е, че щом човек е щастлив, то той е и по-склонен да има по-добри взаимоотношения с околните.

 

Липсата на пижама също намалява риска от гъбични инфекции! Кожата около вагиналната област има възможност да диша по-леко, което пък стопира развитието на гъбични инфекции. Такива инфекции обичат влагата и топлината. Ако средата е суха и хладна, то те няма да се развият!

 

Още една причина да захвърлим дрехите е, че така ще сме по-здрави! Доказано е, че сънят без пижама освобождава хормона на растежа мелатонин. Този хормон е известен с това, че поддържа костната плътност, здравината на тъканите, помага да се изгради и мускулната ни маса. Благодарение на него рискът от диабет е много по-малък, рискът от сърдечно-съдовите заболявания също намалява, а обмяната на веществата се засилва, укрепва имунната система.

 

 

Ако искате да заздравите връзката с партньора си, това е една от стъпките. Допирът тяло в тяло стимулира желанието за секс, влияе на съзнанието и укрепва връзката между партньорите.

 

Друг плюс е, че така може да намалите апетита си, защото при сън без дрехи намаляват нивата на кортизола. Тялото се охлажда през нощта, а това води до намаляване нивата на този хормон. Истина е, че ако сънят не ни е достатъчен или ни е прекалено горещо, то сутринта нивата на кортизола са много високи. Те увеличават апетита, както и вероятността от преяждане.

 

Искате да се подмладите – веднага захвърлете дрехите! Когато температурата на въздуха в стаята е около 19-20 градуса, това позволява на борещите се с процесите на стареене хормони (мелатонин, окситоцин и др.) да функционират правилно. Някои експерти са на мнение, че е добре човек да избягва прегряването на тялото си по време на сън и е добре да го освободим от дразнещите нощници и пижами.

 

Психолози са доказали, че когато човек спи гол, се чувства по-комфортно в тялото си. А това го прави по-щастлив и по-амбициран да се стреми към красива и изящна фигура.

 

Свързани статии:

Съобразяваме ли се с биологичния си часовник за сън

Теменужка и мушкато за здрав сън

Слушайте своя биологичен часовник!

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Върнете младостта и здравето с вълшебния тибетски чай

Върнете младостта и здравето с вълшебния тибетски чай

Следваща статия
Пийте мляко с куркума и останете в добро здраве и през тази зима

Пийте мляко с куркума и останете в добро здраве и през тази зима

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар