Блог

При депресия – яжте кисело мляко

При депресия – яжте кисело мляко

Ново изследване твърди, че млечният продукт кисело мляко има способността да предпазва от изпадане в депресия. Тази почти фантастична функция на така любимото ни кисело мляко е установена чрез провеждането на цялостни проучвания.

 

Изследванията показват, че пробиотиците, които се срещат в натуралното кисело мляко, повишават настроението на хората, защото се отразяват на функционирането на мозъка.

 

Първоначалните изследвания са проведени върху мишки. Резултатите били положително въздействие върху мозъка и процесите в него. Последвал и тест върху хора, който доказал, че същото се случва и в техните мозъци.

 

Участниците в проучването яли пробиотично кисело мляко два пъти на ден в продължение на един месец. Поради това, мозъчните им функции се променили, както по време на почивка на мозъка, така и при реакциите на „задача, свързана с емоционалното внимание“, при която се проследявало как мозъкът отговаря на някои емоции.

 

Симбиотичните чревни бактерии, живеещи в храносмилателната система на човек, предпазват от заболявания. Те засилват имунната система, подпомагат храносмилането и улесняват поддържането на здравословно тегло, и кръвното налягане. При наличието на стрес, мозъкът изпраща сигнали именно към червата.

 

Поради това тези зона е най-застрашена от ”емоционален срив”, изразен под формата на редица стомашно-чревни заболявания. Новото изследване показва, че сигналите могат да се движат и в обратната посока, именно поради консумацията на кисело мляко, за да докажат тази теория, учените Калифорнийския университет в Лос Анджелис решили да направят следния опит. Те избрали 36 жени със здравословно тегло на възраст между 18 и 53 години, които били разделени на три групи.

 

Два пъти на ден, в продължение на един месец: първата група консумирала кисело мляко с пробиотични щамове като Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophiles и Lactobacillus bulgaricus; втората консумирала млечния продукт без живи бактерии; третата група изобщо не консумирала млечни продукти.

 

Преди и след опита, учените сканирали мозъка на жените. При провеждането на всеки сеанс, те започвали с петминутно сканиране на мозъка, както в покой, така и при реакция на „задача, свързана с емоционалното внимание”.

 

По време на задачата с емоциите жените, които консумирали пробиотично кисело мляко, имали намалена дейност в част от мозъка, отговаряща за осезанието, т.е. – въпреки изкуствено създадените стресови ситуации, организмът не отговарял както преди.

 

Самото има тяло добило функция „антистрес програма“. А всички знаем, че именно стресът е причина за депресиите. За сравнение, при жените, яли непробиотично кисело мляко или не консумирали никакви млечни продукти, не показали промяна на дейността в тази част на мозъка през периода на изследването.

 

Свързани статии:

Германски учени: българското кисело мляко лекува

Любопитни факти за историята на българското кисело мляко

Ползвайте конопено семе за остър ум, красива кожа и против рак и депресия

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Чай от маточина действа като приспивателно

Чай от маточина действа като приспивателно

Следваща статия
Д-р Гайдурков: какви маслини да консумираме

Д-р Гайдурков: какви маслини да консумираме

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар