Блог

Диабет и хранене – как да се справим

Диабет и хранене – как да се справим

Диабетът е коварно заболяване, от което страдат повече от половин милион българи. Освен тях има и хора, които още не са диагностицирани и дори не подозират, че това състояние може да им докара много по-тежки здравословни проблеми. Често диабетиците развиват бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, когато кръвната захар не се контролира.

 

Съществува възможност да се намирате в преддиабетно състояние, при което нивата на кръвната захар редовно са по-високи от нормалното. В такъв случай това може да ви докара диабет от втори тип. Това е моментът, при който тялото става невъзприемчиво към инсулина, който превръща глюкозата в енергия. Възможно е организмът да спре да произвежда инсулин. Затова не подценявайте симптомите, макар те да са малко. Умората, непрекъснатата жажда, наднорменото тегло, недостатъчното наспиване, а често и пушенето могат да отключат това заболяване.

 

Както много други неща и тази болест може да се контролира. Диабетиците трябва да избягват няколко определени храни, за да поддържат метаболизма си в синхрон. Експерти съветват хора в такова състояние да ядат питателна храна, но съобразена със заболяването.

 

Лакомства като бисквити, торти, бонбони и сладкиши са от забранените храни за диабетици. В тях има голямо количество бяла захар, която затруднява производството на инсулин от панкреаса, който противодейства на високите нива на захарта в кръвта. Специалисти препоръчват лакомствата да бъдат заменени с такива, в които няма захар. Пресните плодове могат в много случаи да заменят сладкишите.

 

 

На диабетиците също е забранено да консумират безалкохолни напитки, които съдържат високи нива на захар и калории.И те като сладкишите повишават нивото на кръвната захар, което е проблем за диабетиците. Содата и другите напитки, в които няма захар, са разрешени обаче.

 

 

За съжаление и сладоледът е от храните, които не са за препоръчване на хора в преддиабетно състояние и с диабет. И в него захарта е с високо съдържание. Това е десерт, който повишава нивото на кръвната захар бързо. Но и тук има решение, защото в момента на пазара се продават сладоледи с намалено съдържание на захар и замразено кисело мляко без захар.

 

 

Бялата захар в големи количества не се препоръчва, а когато ви се налага да си подсладите кафето, чая или храната използвайте кафява захар или изкуствен подсладител. Но и той трябва да се консумира умерено.

 

 

За хората, страдащи от диабет или в преддиабетно състояние е важно да не пропускат закуската. Тя е от значение, за да може мозъкът и мускулите да функционират правилно. Междинните закуски – преди и след обяд също са важна част от здравословното хранене на диабетиците. По това време е най-добре да се консумират плодове.

 

 

Свързани статии:

Кои билки помагат при диабет?

10 ранни признаци на диабет

Рецептите на Ванга и Дънов за лечение на диабет и високо кръвно

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Добре било пъпната връв да се реже поне минута след раждането

Добре било пъпната връв да се реже поне минута след раждането

Следваща статия
Жените срещу болката - как да победим в битката срещу менструалните болки?

Жените срещу болката - как да победим в битката срещу менструалните болки?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар