Блог

Добре било пъпната връв да се реже поне минута след раждането

Добре било пъпната връв да се реже поне минута след раждането

Когато бебето се ражда, то е свързано с майка си с пъпната връв, която обикновенно се реже до 15-20 секунди, при най-голямо бавене - до няколко минути. Оказва се, че за здравето на бебето има значение в кой момент става това.

 

 

Ново проучване на университета в Гранада стига до извода, че изчакване около 2 минути може да гарантира по-добро съдържание на желязо в кръвта до 6-ия месец от живота на детето. Изследването, в което се включват и лекари от испанска болница, е публикувано в официалния журнал на Американската академия по педиатрия.

 

 

През последните няколко десетилетия времето между раждането и срязването на пъпната връв се е намалило радикално. Сега прекъсването на връзкате между двата организма е първото нещо, което се прави след раждането - средно в първите 60 секунди. А в петдесетте години на миналия век е ставало между 3-ата и 5-ата минута.

 

 

Световната здравна организация също влиза в ролята на адвокат за т.нар. късно прекъсване на пъпната връв, но препоръчва да се прави между първата и третата минута. Аргументира се, че това време позволява по-добър приток на кръв към бебето и снабдяване с повече желязо - гаранция срещу дефицит на важния елемент чак до 6-ия месец и добро кръвообращение. Това пък предоставя повече кислород на клетките и съответно им осигураява по-добра защита от възпалителни процеси.

 

 

Експерти на световната организация препоръчват пъпната връв да не се реже преди първата минута, освен ако няма медицински основания да се бърза.

 

 

Свързани статии:

Разширяват държавната банка за стволови клетки

Д-р Виктор Новачков: Секциото е удобно за лекаря, но 10 пъти по-опасно за жената

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Яденето на суров чесън всеки ден, намалява риска от рак на белия дроб и рак на червата с 40%

Яденето на суров чесън всеки ден, намалява риска от рак на белия дроб и рак на червата с 40%

Следваща статия
Диабет и хранене – как да се справим

Диабет и хранене – как да се справим

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар