Плодът звезда (Averrhoa carambola) или карамбола е плод, който вирее във Филипините, Индонезия, Малайзия, Индия, Бангладеш и Шри Ланка. Този плод прилича на звезда, когато се отреже напречно. Целият плод е годен за консумация, включително и кожата. Месото е хрупкаво, твърдо и изключително сочно. То не съдържа влакна и има консистенция като тази на грозде. Зрелите плодове са сладки с леко тръпчива, кисела следа и миризма на оксалова киселина.
Тук са 10 ползи за здравето от карамбола
Източници на витамин А и С
Като източник на витамини, особено витамин А и С, звездният плод е ефективен като антиоксидант в борбата срещу свободните радикали. Плодът е в състояние да помогне за предотвратяване на разпространението на раковите клетки, увеличаване на издръжливостта и предотвратяване на гангрена.
Лек за рак
Добавяне на звездни плодове във вашата диета може ефективно да намали риска от различни видове рак. Заради богатството си на антиоксиданти, неговата консумация намалява образуването на свободни радикали. Свободните радикали са много вредни за клетките, защото те могат да повредят ДНК. Ракът се предизвиква от нездравословни и увредени клетки в тялото.
Понижаване нивата на холестерол
Плодът звезда съдържа пектин, който може да се свързва с холестерола и жлъчните киселини. В допълнение, този плод може да намали нивата на лошия холестерол в организма.
Кърмене
Някои жени имат проблеми да произвеждат достатъчно мляко, за да кърмят новороденото си бебе. Вместо да приемат хормонални хапчета, плодът звезда има свойства, които могат да помогнат да се увеличи производството на мляко по естествен път.
Подобряване на храносмилането
Високото съдържание на фибри прави плодът полезен за подобряване на храносмилането. Той съдържа неразтворими диетични фибри. Неразтворимите диетични фибри играят важна роля в поддържането на храносмилателната система и понижават холестерола в кръвта. Високите нива на калий и ниските нива на натрий са подходящо лекарство при хипертония. За тези, които са с наднормено тегло, карамбола е добър избор, тъй като съдържа ниски нива на калории.
Лечение на кашлица
Цвтчетата на карамбола имат антипиретични и отхрачващи свойства. Те може да се използват за лечение на кашлица при деца. Корените на звездното дърво дърво може да се използват и за главоболие и болки в ставите (артрит).
Противовъзпалително
Плодът звезда има големи количества антиоксиданти и флавоноиди, които са от полза за защита от възпаление, причинено от свободните радикали, които могат да забавят възстановяването на тъканите. Витамин С избутва токсините навън и помага при синтеза на колаген, който е важен компонент за ремонт и образуване на костите, артериите и кръвоносните съдове. Това е много важно за изцеление на тялото и успокояване на вредите, които са причинени на клетъчно и тъканно ниво.
Антимикробни съставки
Звездните плодове съдържат антимикробно средство срещу някои видове заболявания като микробен Bacillus Cereus, E. coli, Salmonella Typhi и Staphylococcus aureus.
Източници на витамин B
Карамбола съдържа витамин B, особено витамин B5 (пантотенова киселина), който помага за намаляване на холестерола в кръвта и витамин B9 (фолиева киселина), която помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Антидот за отрова
Корените се комбинират със захар и се считат за антидот за отрова. Циановодородна киселина или циановодород, ценен предшественик на много химични съединения, е бил открит в листата, стъблата и корените.
Внимание
Карамбола съдържа карамбоксин и високи нива на оксалова киселина. Тези вещества могат да бъдат вредни за лица, страдащи от бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците или тези, които се лекуват с бъбречна диализа. Лица, страдащи от бъбречна недостатъчност могат да изпитат хълцане, повръщане, гадене и объркване.
Свързани статии:
4 храни, които ще ви осигурят здраве и спокойствие
Кои храни съдържат селен и защо е необходим на тялото ни?
Източник: Био Поглед
Коментари