Блог

Доматите пазят от рак и от UV радиация

Доматите пазят от рак и от UV радиация

 Доматите! Те са сладки, сочни и вкусни (особено през лятото). Всеки знае, че съдържат витамин C, че са нискокалорични и без мазнини... Да, но това не е всичко!

 

Една порция (150 гр) от червени, зрели, сурови домати е добър източник на витамини A, C, K, фолиева киселина и калий. (Когато на тялото му липсва калий, могат да се появят стомашни или мускулни спазми.) Доматите са с ниско съдържание на натрий, наситени мазнини, холестерол и калории – прави ги чудесна храна за страдащи от високо кръвно налягане . Домати също са източник на тиамин, ниацин, витамин В6, магнезий, фосфор и мед - все необходими за добро здраве.

 

В допълнение, 150 грама домати дава 2 грама фибри, което е 7% от препоръчителна дневна доза. Научете повече за нуждата от фибри в диетата: Как да пречистим дебелото черво по естествен начин

 

Доматите помагат на кожата да изглежда страхотно. Бета-каротинът и ликопенът я защитават от вредното въздействие на слънцето - водеща причина за фини линии, бръчки и рак на кожата. Проучване показва, че жените, които ядат 55грама доматено пюре всеки ден, имат 33 процента увеличение в защитата на кожата срещу ултравиолетовите (UV) лъчи благодарение на ликопена.


Внимание! Слънцезащитната козметика може да е опасна!

 

Вълшебната молекула на ликопена може да намали риска от няколко вида рак, включително на простатата, шийката на матката, на яйчниците, устата, фаринкса, гърлото, хранопровода, стомаха, дебелото черво и на ректума. В някои проучвания този защитен ефект е установен само при консумация на домати, но не и при прием на хранителни добавки с ликопен. Важно е да се отбележи, че съдържанието на ликопен се увеличава, когато доматите са сготвени! За да се проявят всички негови полезни ефекти, е необходимо да се консумират по около 540 милилитра доматен сок.



Храни, които карат рака да „гладува”



Изследователи, цитирани от Би Би Си, са уверени, че червеният пигмент в доматите – ликопен, притежава такива антиоксидантни свойства, че осезаемо понижава показателите на холестерола . Оказало, че една порция доматен сок е достатъчна, за да намали плътността на кръвта със 70%. Поради това специалистите от Университета на Аделаида са убедени, че редовната употреба на домати дава възможност да се понижи риска не само от тромбози, но и от инсулт и инфаркт на миокарда.

 

Доматите могат да помогнат за поддържане на кръвната захар в равновесие, тъй като те са много добър източник на хром. Хром пиколинат засилва ефекта на инсулина в организма, подобрява усвояването на глюкозата, а така помага за по-добро кръвообръщение и поддържането на нивото на кръвната захар. Хромът носи полза при придобиването на енергия, изгарянето на мазнините и изграждането на мускулна маса.

 

Доматите могат да подобрят зрението. Витамин А предотвратява нощна (кокоша) слепота, а лутеинът и ликопенът ( отново!) може да помогнат за намаляване на риска от дегенерация на макулата, сериозно и необратимо заболяване на очите. Човешкият организъм не може да синтезира тези съединения, така че те трябва да бъдат приемани чрез храната.


3 практични начина да подобрите зрението си

 

Високото съдържание на биофлавоноиди и каротеноиди, които са известни противовъзпалителни агенти, превръща доматите в чудесно средство за въздействие на хронична болка.

 

Доматите не са само важна част от здравословната диета, но могат да се използват локално върху кожата. Нанасянето на доматен сок или натъркването на кожата с половинки домати изравнява цвета на кожата и възстановява блясъка благодарение на витамин С. Маслото от доматени семена е най-новото попълнение към естествените масла, използвани за основа в козметиката и е отлично за лечението на няколко заболявания на кожата. То се използва за лечението от леки до сериозни кожни заболявания като екзема и псориазис.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
best-posts.com
Предишна статия
Квантовата физика казва, че разделението е илюзия

Квантовата физика казва, че разделението е илюзия

Следваща статия
Ново проучване твърди: със секс не се отслабва

Ново проучване твърди: със секс не се отслабва

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар