Блог

Брюкселско зеле: мощна храна с потенциал да се бори с рака

Брюкселско зеле: мощна храна с потенциал да се бори с рака

Кръстоцветното семейството на зеленчуците, което съдържа зеленчуци като броколи, зеле и карфиол, получава много внимание в медиите. Здравните ползи от тези зеленчуци са огромни. Те са пълни с фибри, помагащи за загубата на тегло и храносмилането. Те са пълни с витамини и минерали, за да запълнят празнините в бедните на хранителни вещества диети. Съединенията им, на основата на сяра, са изследвани обстойно, поради тяхната очевидна способност да помагат за предотвратяване на рак или дори да помагат за лечението му, след като болестта се е развила. В цялото това вълнение, обаче, брюкселското зеле някак си остава настрана. За разлика от Англия, където тези зеленчуци са изключително популярни, брюкселското зеле не е много популярно тук. Това е жалко, тъй като, когато става въпрос за суперхрани, то е един от най-големите невъзпети герои.

 

Повече за брюкселското зеле

 

Брюкселското зеле не е един от тези фантастични нови хибридизирани зеленчуци. То има история на отглеждане, която се простира назад, до древен Рим. Въпреки това, то взема името си от град Брюксел в Белгия, където за първи път е писано за него, още през 13-ти век! Накратко, от класическите времена, хората по целия свят са признали хранителната стойност на тези миниатюрни малки зеленчуци.

 

Съвременната диетология подкрепя това, което антични и средновековни, европейски, земеделски производители явно вече са знаели: брюкселското зеле е невероятно наситено с хранителни вещества. То е постигнало статут на суперхрана, защото, за начало е пълно с печелившата комбинация от витамини К и С. Също така е чудесен източник на фибри, холин, витамин B, калий и протеини. В допълнение към това, то също така съдържа множество биологично активни фитонутриенти, които го правят дори още по-здравословно.

 

Скритите ползи за здравето от брюкселското зеле

 

Една от най-големите ползи за здравето произтича от група активни съединения, открити в много кръстоцветни зеленчуци, наречени глюкозинолати. Този термин се отнася до група съединения, съдържащи сяра, и които след като попаднат в тялото, се трансформират в изотиоцианати, ензими, които са отдавна изследвани за тяхната роля в превенцията и дори лечение на ракови клетки и бучки. Най-известният от тях е индол-3-карбинол (известен също като I3C), който е доказан да спира репликацията на ракови клетки на гърдата.

 

Друга голяма полза за здравето от брюкселско зеле е, че тези, съдържащи сяра съединения, също помагат за детоксикация на организма и премахване на нежелани отпадъци. Тялото изисква големи количества сяра, за да помогне при този процес, хранително вещество, което брюкселско зеле съдържа в голямо количество. В допълнение, големите количества на витамин С и други антиоксидантни съединения помагат на организма да бъде по-ефективен при отстраняване на отпадъците. С една дума, то е здравословен избор за всеки дом!

 

Много хора дори не са съвсем сигурни как се приготвя брюкселско зеле! За щастие, има много рецепти, които могат да бъдат намерени в Интернет, който може да ви даде вкусни начини за приготвяне на храната, за да я направите апетитна дори за децата и да я въведете в диетата. Правенето на това, може да  разшири разнообразието от зеленчуци, които се консумират в дома и да даде на хората невероятните ползи за здравето, вече обсъдени по-горе.

 

Свързани статии:

Брюкселско зеле – за отслабване и за борба с рака

Чудесна напитка с брюкселско зеле за болни от диабет

Роднините на зелето пазят от опасни болести

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Бруцелозата може да се  сбърка с грип и пневмония

Бруцелозата може да се сбърка с грип и пневмония

Следваща статия
5 зелени шейка, които буквално за 1 седмица обръщат хода на диабет тип 2

5 зелени шейка, които буквално за 1 седмица обръщат хода на диабет тип 2

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар