Блог

Босилек – растението, което предотвратява дори рак

Босилек – растението, което предотвратява дори рак

Една от най-полезните подправки и билки е дъхавият босилек. Неслучайно го наричат царската билка, защото има доста обширно здравословно влияние върху организма на човека.

 

По-известен като подправка в италианската кухня, сега полезният босилек вече може да отглеждате и у дома в саксийка или сандъче и така на една ръка разстояние ще имате растение, което със своите антиоксидантни свойства е способно дори да предотврати появата на ракови клетки.

 

Родината на билката и подправката босилек е Югоизточна Азия и по-точно Индия. От хиляди години той е разпространен в тропиците на Азия и Африка. Растението е едногодишно, тревисто, достигащо до 60 см височина на стъблото. Има няколко вида като по-познати са тайландски, лимонов и свят босилек.

 

Растението съдържа етерични масла, горчиви вещества, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли, дъбилни вещества, сапонини, флавоноиди. Освен това е богато на витамините К и А и на манган.

 

Дъхавият босилек притежава антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Използва се за лечение на инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, срещу умора и намален апетит. Растението успокоява спазмолитични състояния и подуване на стомаха и възбужда апетита като дразни стомашните жлези.

 

Чудодейният босилек се прилага при заболявания на устната кухина и хроничен гастрит, колит, цистит и болести на уретрите. Полезен е за лечение на хроничен бронхит с кашлица и укрепва сърдечната дейност при заболяване на миокарда.

 

Може да си слагате ситно нарязан в салати или пък да си направите отвара, която да пиете. Тя се приготвя като супенa лъжица изсушен босилек се залива с 300 милилитра кипяща вода, вари се минута, кисне се около 30 минути, прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 80 милилитра след ядене.

 

Нови доказателства показват, че растението босилек може действително да намалява канцерогенезата – образуването на нови тумори и спомага за защита срещу рак. При доза от 300 милиграма на килограм телесно тегло, екстракт от листа на свят босилек значително намалява образуването на ракови микроядра и на ензими, които метаболизират токсините в тялото и окисляването на протеините даже и на мазнините.

 

Свързани статии:

Царската билка босилек – лекарство и подправка в едно

Рецепта за лечебен мед от босилек, който подпомага имунната система, успокоява кашлицата и действа благоприятно при стомашни проблеми

Лятна детоксикация на организма с билки – девесил, босилек, джинджифил

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Пчелен прашец – идеалният начин да повишите имунитета

Пчелен прашец – идеалният начин да повишите имунитета

Следваща статия
Премахнете досадния пърхот с бабини рецепти

Премахнете досадния пърхот с бабини рецепти

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар