Блог

Премахнете досадния пърхот с бабини рецепти

Премахнете досадния пърхот с бабини рецепти

Много хора се сблъскват с един доста неприятен проблем – пърхот, който загрозява външния вид и обсипва дрехите с малки бели снежинки. В този случай става въпрос за възпаление на кожата на скалпа и срещу него има доста изпитани рецепти от народната медицина. Пробвайте, преди да посегнете към шампоаните против пърхот, които са пълни с химия.

 

Първата бабина рецепта е за здрава коса без пърхот. За целта добавете скилидка чесън в количеството шампоан или балсам за едно къпане. Достатъчно е да повторите процедурата не повече от 2 пъти в месеца, за да не предизвикате сухота на скалпа и косата. За да се отървете от натрапчивата миризма пък е достатъчно да прибавите малко мед към чесъна.

 

Чесънът има антибактериални и противогъбични свойства, които помагат при лечение на пърхот и сърбеж по скалпа. Сярата пък, присъстваща в състава на чесъна, също е верен помощник в борбата срещу пърхот и предотвратява риска от неговата повторна поява.

 

Срещу пърхот измивайте два пъти седмично главата си със следната билкова отвара: 2 с.л. семена от тилчец се варят 30 мин. в 1 л. вода и се прецеждат.

 


Може също така да оставите смола от череша да се разтвори в винен оцет и с този разтвор да масажирате скалпа. Направете си и отвара от 60 грама листа от ядлив кестен и 1 литър вода. Охладете и прецедете, и ще имате чудесна вода против пърхот.

 

Други бабини рецепти против пърхот също са много ефективни. Смесете кисело мляко със сода бикарбонат. Вие преценете количеството, според големината на косата. След като се намажете, трябва да стоите един час с него на главата, като се увиете с хавлия. След това се изплаква само с вода.

 

Коприва, оцет и вода в равни количества, смесват се и отварата ври десет минути. В продължение на един месец се втрива в кожата на главата и след това неприятният пърхот ще бъде само лош спомен.

 

Свързани статии:

Домашни рецепти за справяне с пърхот

Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

Невероятни ползи за здравето от ябълков оцет и мед

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Босилек – растението, което предотвратява дори рак

Босилек – растението, което предотвратява дори рак

Следваща статия
Проф. Александър Чирков: Как да живеем по-добре и по-дълго

Проф. Александър Чирков: Как да живеем по-добре и по-дълго

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар